A gazdasági visszaesés hatása a fintechekre

Az elmúlt 5 évben pénzügyi technológia területe a leggyorsabban növekvő és leginkább támogatott szektora lett Európában. A koronavírus megjelenésével a gazdaság hullámvölgybe került, melynek következtében a pénzügyi startupok helyzete is kritikusan megváltozott. Alább külön-külön megvizsgáltuk, hogy bizonyos alszektorokat hogyan is befolyásol a visszaesés rövid és hosszú távon.

A lenti ábrán jól láthatjuk a visszaeséseket pirossal és sárgával, míg zölddel a fellendült szektorokat. A felmérés alapján elmondható, hogy a digitális bankokat, a deviza váltó cégeket, a vagyonkezelési alkalmazásokat és az kis- és középvállalkozási hitelezőket fogja a legjobban befolyásolni a jelenlegi helyzet. Ez azt jelenti, hogy kevesebb bevételt fognak generálni és a felhasználóik száma is vissza fog esni.

Digitális bankok Monzo (UK), Monese (UK), Bunq (Holland), N26 (Germany) 

A legtöbb felhasználó továbbra is a neobankokat használja másodlagos számlavezetéshez, viszont ebben a pénzügyi nehézségekkel teli időszakban az emberek egyre inkább a biztosra szeretnének menni, ezért az elsődleges számlájukra fognak támaszkodni a leginkább. Rövid távon a pénzforgalom és a fizetések is csökkeni fognak, mivel a globális zárolás miatt a fogyasztói kiadások is csökkennek. „A recesszió különösebbképp a digitális bankokat fogja a leginkább súlytani.” – nyilatkozta az amerikai Rosenblatt Securities bróker cég egyik elemzője. A digitális bankok, melyek számlavezetésért pénzt számolnak fel, mint pl: a Monese, Revolut és az N26, azok jelentős visszaesést fognak észlelni a számlanyitási számoknál. Az N26 alapítója megerősítette, hogy márciusban a kártyaeladási és számlaigénylési számok 10 %-kal csökkentek.

Kifizetések Checkout.com (UK), SumUp (Germany), Modulr (UK)

A pénzforgalmi szektorban valószínűleg nem fogunk látni összeomló startupokat a koronavírus időszaka alatt, mivel a cégtől függ, hogy mennyiben befolyásolja a működését a vírushelyzet. A karantén időszaka alatt nőtt az elektronikus kereskedelemi fizetések száma, mivel az emberek egyre többet rendelnek online, ami jelentősen segíthet enyhíteni a határokon átnyúló fizetések általános visszaesésén. 

FX TransferWise (UK), Azimo (UK), TransferGo (UK)

A pénzváltók csoportja az egyik leginkább érintett kategória, mivel az átutalási piacot szolgáló startupok volumenje a közeljövőben várhatóan csökkeni fog. Általában az átutalások nyugatról keletre folynak, viszont a nyugaton élő emberek millióinak jövedelme jelenleg bizonytalan, ezért több mint valószínű, hogy az utalások száma csökkeni fog, így az Azminohoz és a World Remithez hasonló cégek pénzforgalma is csökken majd.

Kereskedelem Bux (Amsterdam), Freetrade (UK), Trade Republic (Germany)

A bizonytalanság növeli a volatilitást, a volatilitás pedig kedvez a kereskedelemben részt vevő cégek számára. Olyan digitális kereskedelmi startupok, min pl: a Free Trade és a Bux az elmúlt hetekben bevétel növekedésről számolt be, mivel a kereskedők nagy része most vásárol. A másik rövid távú nyertes a kereskedelmi infrastruktúrát biztosító fintechek lesznek. 

Vagyonkezelők/Robo tanácsadók tickr (UK), Liqid (Germany), Wealthify (UK)

A gazdasági visszaesés káros lehet a robo tanácsadók és a vagyonkezelők számára, mivel a befektetők bizonytalanok lesznek a kereskedéssel kapcsolatban. A kereskedelmi platform Tickr társalapítójának elmondása szerint „Még mindig pozitív növekedést produkálunk annak ellenére, hogy a jelenlegi piaci helyzet az egyik legrosszabb az elmúlt 30 évhez képest.” 

Alternatív hitelezők Lendify (Sweden), Funding Options (UK), OakNorth (UK)

Annak ellenére, hogy válsághelyzetben egyre több kölcsönre van szükség, a hitelezők kockázati étvágya csökken. Ide tartozik a Steady Pay, a Wollit és a Mansa. A válság lehetővé teszi az opportunista árképzést, mely segíthet ellensúlyozni a veszteségeket, a felhasználóknak pedig lehetőséget nyújt a digitális alapú hitelezés előnyeinek kipróbálására.

Forrás: Sifted

Lauri Sonia

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.