Zöld hitelek

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak üzleti elemzője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a zöld hitelekről beszélgetnek. A bankok egyik legközismertebb tevékenységét, a hitelezést is elérte a fenntarthatósági láz egy ideje, melynek eredményeképpen mára számos pénzintézet folyósít hiteleket a fenntartható működést végző, vagy a fenntarthatóságra törekvő vállalatok és magánszemélyek számára, ezzel is elősegítve erőfeszítéseik megvalósulását, ezáltal zöldebbé téve a gazdaságot.

A Lloyds Bank például arra tett ígéretet, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentik az általuk finanszírozott projektek által eredményezett karbonkibocsátás mértékét. A vállalati ügyfelek a zöld kölcsönöknek köszönhetően kedvező kamatok és rugalmas feltételek mellett finanszírozhatják a fenntartható infrastruktúrába történő befektetéseiket, míg a bankok ezáltal is zöldíthetik az általuk finanszírozott tevékenységeket, mindezzel egyidőben pedig a kedvező konstrukció révén a hitelkockázatokat is képesek csökkenteni.

A brit bank, a Barclays 2018 vége óta kínál kifejezetten fenntartható projektek megvalósítására fordítható zöld kölcsönöket a bank kkv-s ügyfeleinek. A kölcsönök mértéke 25 ezer fonttól akár 5 millió fontig kiterjedhet, az igénybevételük feltétele pedig, hogy a vállalat maximum 250 munkavállalót foglalkoztasson (vagyis kkv-nak minősüljön), illetve, hogy az éves bevétel 25 millió euró alatt legyen. A zöld kölcsönök bármilyen hitelesíthetően fenntartható vállalati projektre felhasználhatók, legyen szó napelemek és szélerőművek telepítéséről, ökotudatosabb munkaeszközökre és vállalati infrastruktúrára való áttérésre, környezettudatos beruházások kivitelezésére, vagy energiahatékony ingatlanok vásárlására egyaránt. A kölcsönök további előnyének mondhatók a rugalmas feltételek, a kliensek ugyanis fix vagy változó kamatok mellett is törleszthetik a hitelt, annak tőkeösszegét és futamidejét szintén a bankkal való sikeres megegyezés során a vállalat egyéni igényeihez szabhatják.

A lakossági zöld hitelek szintén feltűnőben vannak, aki ezekről is szeretne többet hallani az a lenti linken a teljes adást is meghallgathatja böngészőből és Soundcloudon egyaránt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.