Zöld biztosítás blockchain segítségével

Az egyik legismertebb insurtech, a Lemonade új zöld biztosítási termékeken dolgozik, amelyek kifejlesztésében a blockchain technológiának is nagy szerepet szán. A termékekkel a vállalat nonprofit üzletága a fejlődő országok önellátó gazdáit és állattenyésztőit igyekszik támogatni.

A termékfejlesztést a Lemonade Crypto Climate Coalition, egy blockchainen alapuló decentralizált autonóm szervezet (DAO) vezeti. A koalíció célja, hogy parametrikus időjárás-biztosítást hozzon létre a világ legvédtelenebb gazdáinak. Ezek a parametrikus biztosítások bizonyos időjárási feltételek teljesülése esetén automatikusan kártalanítják az ügyfeleket. A terméket nonprofit alapon, a költségekkel megegyezően áraznák be.

A kezdeményezéshez több biztosító és blockchain szolgáltató is csatlakozik. A Lemonade mellett az Avalanche, a Chainlink, a DAOStack, az Etherisc, a Hannover Re, a Pula, valamint a Tomorrow.io is a tagságot erősíti.

Maga a biztosítási termék egy stablecoinban denominált decentralizált alkalmazás lesz. A megoldás az Avalanche alacsony energiaigényű, proof-of-stake alapú blockchainjén fog alapulni. Az ügyfelek mobiltelefonjukon keresztül lesznek képesek pénzt küldeni és fogadni, akár stablecoinokban, akár a helyi valutában. Az indulás az idei éven belülre várható Afrikában.

A Lemonade Foundation fogja biztosítani a kezdeti tőkét, hogy beindulhassanak az okos szerződés mechanizmusok a szervezeten belül. Idővel majd más kriptobefektetők is beszállhatnak a likviditási medencébe. A szervezet továbbá vezetői tokent is kibocsát, amely a szervezet közösségének aktív résztvevőit jutalmazza.

A decentralizált autonóm szervezet lényegében a hagyományos biztosítókkal szemben kínál alternatívát a lakosságnak. Az automatikusan végrehajtásra kerülő okosszerződések a régóta ismert biztosítási kötvényeknek, szerződésnek felelnek meg. A parametrikus megoldások pedig ugyancsak automatizálják, továbbá egyértelműsítik, hogy milyen esetben kártalanítják a biztosítottakat. A biztosítási termék decentralizált, minden érdeklődőt tárt karokkal fogadó, és nonprofit mivolta valódi segítséget nyújthat a biztosítókkal szemben gyakran bizonytalan emberek számára.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.