Visszatáncol az olasz miniszterelnök

Mégsem vezetik be azt a szabályt, ami a készpénzhasználat növelését volt hivatott elősegíteni Olaszországban. Ennek lényege, hogy a kereskedők elutasíthatták volna a digitális (pl. bankkártyás vagy okostelefonos) fizetéseket a 60 euró alatti tranzakciók esetén. 

A Giorgia Meloni által vezetett szélsőjobboldali kormány terve ellen az ország központi bankja és az Európai Tanács is tiltakozott. Utóbbiak a digitális fizetések előnyeire, így a nagyobb biztonságra és kényelemre is hivatkoztak a szabály ellenzésekor. Az Európai Tanács azt is kiemelte, hogy a készpénz preferálása növeli az adóelkerülés esélyét. 

A világ legtöbb pontján az említett tényezők miatt folyamatosan szorul vissza a készpénzhasználat, a pandémia óta különösen. A rendhagyó szabály eltörlését Giancarlo Giorgetti olasz gazdasági miniszter jelentette be. A kormány így más módot keres a kereskedők helyzetének megkönnyítésére, például hozzájárul majd a digitális fizetések elfogadásával járó költségeikhez. 

Kifejtette véleményét az olasz nemzeti bank gazdasági kutató egységének vezetője, Fabrizio Balassone is. “A készpénz használatának csökkentésével számos bűnözési forma elkerülhető és az adóelkerülés is visszaszorítható.” 

Noha ebben a kérdésben a kormány visszahátrált, egy másik kérdésben tartja magát korábbi álláspontjához. A készpénzes tranzakciók felső limitje ezer euróról 5 ezerre növekedett. Így ha nem is a várt módon, de visszafelé indul az időben a dél-európai ország.

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.