Versenyellenességgel vádolják az Apple-t

Nyilvánosságra hozta az Apple-lel kapcsolatos versenyellenességi vizsgálatának előzetes eredményeit az Európai Bizottság. A szerv szerint a technológiai óriás visszaélt domináns pozíciójával és ellehetetlenítette versenytársainak, hogy NFC-s érintésmentes fizetéseket tegyenek lehetővé saját ügyfeleiknek iPhone készülékeiken. A vádak szerint a riválisok emiatt nem tudtak olyan digitális tárcákat fejleszteni, amelyek valódi riválisai lehettek volna az Apple Pay-nek.  

Az EB szerint az NFC (near field communication) egy sztenderd technológia az érintésmentes fizetések területén, amelyhez mindenkinek hozzá kell férnie. A harmadik feles szolgáltatók API-k segítségével képesek NFC tageket (fizetésre alkalmas matricákat, kulcstartókat, kártyákat stb) írni és beolvasni, vagyis alkalmasak az NFC-s fizetések lebonyolítására. Ugyanakkor az iPhone-okban található NFC antennát már nem tudják saját fizetési szolgáltatások fejlesztésére felhasználni, ez pedig nem véletlenül van így.

A brüsszeli szabályozó szerint a probléma az, hogy bár az NFC technológia szinte minden fizetési mód esetén elérhető, csak az Apple Pay képes NFC-n keresztül, vezeték nélküli módon kommunikálni a terminálokkal iPhone készülékekben. A technológiai vállalat ezáltal egységes, biztonságos és kényelmes fizetési módot tud kínálni felhasználóinak. Ez valószínűleg nagyban magyarázza, hogy az Apple Pay az elmúlt években gyorsan nagy piaci részesedésre tett szert.

Összetett problémáról van szó

“Az Apple Pay csak egyike az európai fogyasztók számára elérhető fizetési módoknak. Mindenkinek egyenlő hozzáférést biztosítunk az NFC-hez, miközben piacvezető biztonságot nyújtunk felhasználóinknak,” – fogalmazott a friss fejleményekkel kapcsolatban az Apple.

Abban az értelemben igaza van az Apple-nek, hogy számos vállalat képes széles körben mobilfizetéseket lebonyolítani az iPhone eszközökön keresztül. Ezt főleg a QR-kódokkal operáló PayPal, vagy épp a kínai digitális tárca óriások, a WeChat Pay és az AliPay mondhatják el magukról. Sikerük ugyanakkor nem cáfolja az Apple versenyellenes viselkedését, hiszen az Apple Pay nagyban profitál abból, hogy a QR-kódok kevésbé gördülékeny élményt kínálnak, mint az NFC-s érintésmentes fizetések.

Tovább növekedhet az Apple versenyelőnye

Végképp olaj lehet a tűzre, hogy az Apple nemrég bejelentette, hamarosan egy új, érintéses fizetési funkciót is bevezet, aminek segítségével az iPhone készülékek alkalmassá válnak a fizetések fogadására – Android és iOS készülékekről egyaránt. A fejlesztéssel lényegében kikerülhetővé válhatnak a fizetési terminálok, ezt a szerepet a folytatásban maga az okostelefon töltené be. Nem nehéz belátni, hogy ez a megoldás tovább erősítené az Apple domináns pozícióját, ami az iPhone-okon keresztül bonyolított mobilfizetéseket illeti. 

Szorul a hurok

Ami a jelenlegi, versenyellenes viselkedéssel kapcsolatos ügyet illeti, az Apple-nek most lehetősége van reagálni a vádakra. A vállalat ezt írásos válaszok és szóbeli meghallgatások keretein belül is megteheti. Amennyiben a tech óriás számára kedvezőtlen döntés születik, úgy jelentős méretű büntetésre érdemes számítani a versenyszabályok megszegése miatt.

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.