Fintech megoldások a KKV-k által tapasztalt inflációra

Amikor a magas inflációval kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági hatásokról beszélünk általában a lakosság problémáira szoktunk koncentrálni, viszonylag kevés figyelmet fordítva más szereplők helyzetére. Pedig a vállalatoknak is komoly kihívást jelent az árszínvonal váratlan és nagymértékű emelkedése, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára.

A cash flow könnyen tervezhetetlenné vállhat, ahogy rövid- és közép távon nő a bizonytalanság az árak alakulásában. A vállalatok lassabban és magasabb költségek mellet juthatnak finanszírozáshoz a hitelkamatok emelkedésével. A termelési költségek növekedése miatt csökkenhet vagy akár teljesen elsorvadhat a vállalatok nyeresége, a túléléshez szükséges áremelés a forgalom csökkenéséhez vezethet. Az import árukat és szolgáltatásokat igénybevevő vállalatoknak pedig még az árfolyamkockázatokkal is számolniuk kell.

A jelenlegi gazdasági környezetben több tényező egyszerre érezteti árszínvonal felhajtó hatását, melyek mindegyike érinti a KKV szektort. Bizonyos termékek és szolgáltatások iránt túlkereslet figyelhető meg, mivel a kereslet hamarabb tudott a járvány előtti szintre visszatérni, mint az ellátási láncok lassú helyreállása miatt nehézkesen mozgó kínálat. A termelési költségek is megnőttek, hiszen az alapanyagok és az energia ára jelentősen és folyamatosan emelkedik. A növekvő árakat a munkavállalók is érzékelik, akik életszínvonaluk megtartása érdekében magasabb béreket kérnek munkáltatóiktól, mert arra számítanak, hogy az infláció tartósnak bizonyul. A magasabb bérek tovább növelik a vállalatok költségeit, akik szinte kivétel nélkül az áraik emelésével reagálnak a kialakult helyzetre.

Az áramelések mértéke, ideje és rendszeressége az inflációs várakozások szerint alakul. Ez már rövid távon is növeli az árak kiszámíthatatlanságát, ami általános bizonytalanságot szül.  Habár a fintech vállalatok közvetlenülnincsenek hatással az inflációra, indirekt módon sokat segíthetnek az infláció negatív hatásainak az enyhítésében. Három ilyen területet érdemes kiemelni:

Cash flow és költségmenedzsment

Az infláció növeli a bizonytalanságot, mivel csökken az árstabilitás, nehezebb megjósolni a jövőbeli árakat. A vállalatok ilyen környezetben sokat nyerhetnek azzal, ha növelik költéseik átláthatóságát, nyomon követését, valamint hatékonyabban tervezik meg jövőbeli bevételeik és kiadásaik alakulását. A fintechek hatékonyan tudnak ezen a problémán segíteni, átláthatóvá és követhetővé tehetik a vállalati költségeket, megkönnyíthetik a cash flow tervezési folyamatot, holisztikusabb képet adhatnak a vállalatok pénzügyeiről. A pénzügyek digitalizálása, a számlázó platformok használata fontos folyamatok automatizálását teszik lehetővé. A KKV-k a pénzügyek automatizálásával munkaerőt válthatnak ki, amivel csökkenthetik munkavállalóiköltségeiket, hatékonyabbá tehetik a számlázás és pénzügyi tervezés folyamatait.

Finanszírozás

Az infláció emelkedésére a jegybankok jellemzően kamateleméssel reagálnak. A hitelkamatok növekedése megnehezíti és költségesebbé teheti a vállalatok finanszírozáshoz jutását. Bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok számára különösen fontos, hogy rugalmasan és gyorsan hozzáférhessenek rövid- és középtávú finanszírozáshoz, amiben kiemelt szerepe lehet a fintecheknek. A digitális térben, gyorsabban, alacsonyabb költségek mellett képesek hitelt nyújtani a KKV szektor számára, mint a hagyományos pénzintézetek. A fintech szektor évek óta építi ki az ehhez szükséges infrastruktúrát és fejleszti a szükséges technológiát, hogy pontos kockázati értékelést tudjon végezni releváns pénzügyi adatok alapján, és költséghatékony módon tudjon forrást biztosítani a kisebb vállalatok számára is. A fintech szektorsegíthet abban, hogy az arra rászorult vállalatok a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű forráshoz tudjanak hozzáférni.

Devizakockázatok és devizaműveletek költségének csökkentése

A vállalatoknak különböző devizákban is szükségük lehet forrásokra, illetve fontos, hogy devizakockázataikat és költségeiket is minimalizálják. A különböző devizákban nyújtott, könnyen hozzáférhető elektronikus és egyéb számlák, költségkártyák, kölcsönök és határidős ügyletek hasznosak lehetnek az érintett vállalatok számára egy magas inflációs környezetben. A határidős ügyletek csökkentik az árfolyamkockázatokat és növelik a tervezhetőséget. A különböző devizákban nyújtott számlák, költségkártyák pedig minimalizálják a devizaváltással járó költségeket. A határokon átnyúló kereskedést folytató vállalatok számára a kifejezetten a határokon átívelő pénzügyi transzferekre specializálódott vállalatok tudják a piacon elérhető legjobb szoltáltatást kínálni. Ezáltal felgyorsulnak és költséghatékonyabbá válnak az utalások is.

Görög Szabolcs

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.