Tőzsdén a Nubank

Tegnap délután megkezdődött a tőzsdei kereskedés a Nubank részvényeivel, amely mostantól 41,5 milliárd dolláros értékeltségével a latin-amerikai régió legnagyobb értékű tőzsdén kereskedett bankjának mondhatja magát. Az IPO-t a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Citigroup, valamint a NuInvest vezényelték le globális koordinátorként. 

A brazil digitális bank még szerdán jelentette be, hogy a részvények árát 9 dollárban állapították meg, ami csökkenést jelent a korábban várt 10-11 dolláros intervallumhoz képest, ugyanakkor a technológiai részvények gyengébb hónapot zártak novemberben, a Nubank pedig nem szerette volna megkockáztatni, hogy már közvetlenül az indulást követően negatív irányba mozduljon a részvényár. 

A Nubank mindössze nyolc éve kezdte meg működését, annak idején egy éves díjtól mentes hitelkártyát kínált ügyfeleinek, vagyis a Revoluthoz hasonlóan a Nubank is egy jól behatárolható, konkrét problémára igyekezett megoldást nyújtani, mára azonban mindkét vállalat rendkívül széles termékpalettával rendelkezik. Tőzsdei bevezetésével a Nubank a korábbinál is nagyobb figyelmet élvezett az elmúlt időszakban, ez pedig várhatóan folytatódni is fog, mert sokak szerint a fejlődő piacok fintech iránti nyitottságának felmérését is a Nubank árfolyamának mozgásából lehet majd leszűrni. Az elemzők szerint egy sikeres bemutatkozás további fejlődő országokban operáló startupok előtt nyithatja meg ezt az utat, míg egy gyenge debütálás sokakat eltántoríthat az IPO megkísérlésétől. 

A Nubank IPO-ja kapcsán már múlt héten tudni lehetett, hogy a korábbi 46-50,6 milliárd dolláros zóna helyett inkább a 37-41,5 milliárdos intervallumban mozog majd a vállalat értékeltsége, ennek pedig két fő oka volt. Egyrészt, mint már említettük, a technológiai cégek gyenge hónapot zártak a tőzsdén novemberben, valamint a jelek szerint sok befektető ódzkodott attól, hogy nagyobb összeget fektessen a továbbra is veszteséget termelő digitális bankba. A vállalat ezzel együtt patinás neveket szerzett meg magának a bevezetéskor, köztük olyan meglévő befektetőket, mint a Sequoia és a Tiger Global Management, vagy épp a most belépő SoftBank Latin America Funds. A listát a korábbi befektetőkkel kiegészítve (Berkshire Hathaway, Tencent) kijelenthetjük, hogy a Nubank mostanra nem csupán a világ legnagyobb, hanem egyben leginkább érett, kredibilis digitális bankjának mondhatja magát.

A mostanra 48 millió ügyféllel rendelkező vállalat a hírek szerint működő tőkére, működési költségek fedezésére, illetve tőkebefektetések és akvizíciók kivitelezésére fordítja majd az IPO keretein belül bevont 2,6 milliárd dollárt. 

Forrás: Reuters

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.