Van új a nap alatt: Gazdaságvédelmi intézkedések május elején

[ad_1]2020. 05. 12.Tilla Fehér

Ritkán telik el úgy egy nap, hogy ne lebbenne fel valami újdonság a járvány nyomán kibontakozó válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó akcióterv kapcsán. Bejegyzésünkben az elmúlt két hét fejleményeit foglaljuk össze.

Változó adójogszabályok: társasági adó, kiskereskedelmi különadó, banki válságadó

Április 28-án újabb adózási tárgyú törvénymódosító javaslatok jelentek meg a Parlament weboldalán (T/10314 és T/10315).

A beruházások ösztönzését célozza az a javaslat, miszerint az eddigi 50% helyett az adózás előtti nyereség 100%-a csökkenthető lenne fejlesztési tartalékkal. A kedvezőbb szabályokat már a 2019. évi adóbevallásban is érvényesíteni lehetne.

Megjelent az új Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukció részletszabályait tartalmazó kormány határozat – fotó: romania.insider.com

A javaslat határozatlan időre kiterjesztené a veszélyhelyzet fennállásáig ideiglenes jelleggel bevezetett kiskereskedelmi különadót, aminek az előlegbefizetésével kapcsolatos szabályok is változnának.

A javaslat lehetővé tenné a hitelintézetek számára, hogy 2021-től öt év alatt egyenlő részletekben levonják a normál bankadóból 2020-ra bevezetett válságadót.

Széchenyi Kártya Program

Április 30-án megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítésére létrehozott Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukció részletszabályait tartalmazó kormány határozat.

  1. május 15-től a Széchenyi Kártya Program Keretében
  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz (nettó ügyleti kamat: 0,1%),
  • Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel (nettó ügyleti kamat: 0,1%),
  • Széchenyi Likviditási Hitel (nettó ügyleti kamat: 0,2%),
  • Széchenyi Beruházási Hitel Plusz (nettó ügyleti kamat: 0,5%) programokat indít a kormány.
Hasznos lehet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Túlélőcsomag néven megjelent kiadványa – fotó: bkik.hu
És ha attól tartanánk, hogy a nagy információáradatban lemaradunk valamiről

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk az MNB illetve az MFB által idén tavasszal meghirdetett hitelkonstrukciókról, az RSM Hungary pedig a kkv-k és nagyvállalatok számára elérhető speciális hitel- és tőkelehetőségek teljes palettáról beszámol április végi bejegyzésében.

Arra az esetre, ha a járvány kezdete óta kihirdetett valamennyi jogszabályváltozással és a válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó valamennyi hitel-, tőke- és garanciaprogrammal kapcsolatos kiterjedt információhalmazt szeretnék egy helyen látni, hasznos lehet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Túlélőcsomag néven megjelent kiadványa.

Egyebek mellett arra is emlékeztet a kiadvány, hogy érdemes a vállalkozásoknak felkeresni a koronavírussal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére létrejött vállalkozói információs portált, a VALI-t az IFKA zászlaja alatt. Szakmai segítségtől kezdve ingyenes képzésekig számos eszközzel segíti a vállalkozásokat a portál.

 

 [ad_2]
https://www.trustchain.com/hu/2020/05/12/van-uj-a-nap-alatt-gazdasagvedelmi-intezkedesek-majus-elejen/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.