Új KKV-s megoldás a Cashplustól

A Cashplus KKV-kra szakosodott hitelező egy új megoldást jelentett be nemrégiben, melynek célja, hogy segítse az ügyfeleket hitelképességük növelésében. A vállalat szerint erre azért van nagy szükség, mert a brit KKV szektor nagyjából 65%-a nem tud hitelhez jutni, a hagyományos pénzintézetek ugyanis általában nem szívesen vállalják a diverz, ezáltal nehezebben feltérképezhető szektorral járó magasabb hitelkockázatokat. 

A Business Creditbuilder egy eszköz, ami úgy segíti a vállalatokat hitelbesorolásuk növelésében, hogy nekik tulajdonképpen csak a szokásos számlavezetési díjakat kell befizetniük. A szolgáltatás, amit az Equifax hitelinformációs ügynökséggel közösen dolgoztak ki ingyenes lesz a Cashplusnál vállalati bankszámlát vezető ügyfeleknek. A megoldás lényege, hogy az ügyfelek számlavezetési díját egy egy éves, fix kamatozású kölcsönként strukturálják újra, amit a klienseknek 12 hónapon belül kell visszafizetniük 0%-os kamatok mellett. Az Equifax rögzíti majd a kölcsön 12 részletét, valamint az egy összegben történő év végi visszafizetést is, így a KKV-k hitelbesorolása növekedni fog a sikeres visszafizetés miatt. A szolgáltatás 2022-ben válik elérhetővé.

A 2021 elején banki engedélyhez jutó Cashplus egyébként kínál már egy hasonló szolgáltatást lakossági ügyfeleinek. A vállalat szerint az újonnan alakuló brit KKV-k 65%-a nem fér hozzá hitelekhez, ami egy 6 milliárd fontos eltérést eredményez a KKV-k által igényelt és a számukra elérhető hitelek összértéke között. 

A vállalati szegmensre visszatérve, a Cashplus egy vállalati hitelkártyát is piacra dob hamarosan, ami 1%-os cashbacket kínál majd a brit egyéni vállalkozóknak és kisvállalatoknak, akik jellemzően nem férnek hozzá kölcsönökhöz. A Cashplus feltett szándéka hogy a terméken keresztül 5 milliárd fontot hitelezzen az ügyfeleknek a következő öt évben, rövid távú célként pedig 2022-ben legalább 100 ezer klienst juttatnának hitelhez. 

A Cashplus vezérigazgatója, Rich Wagner szerint a most bejelentett szolgáltatások egy meglévő, súlyos problémára nyújtanak adekvát megoldást, ugyanis a startupok és KKV-k közel kétharmada továbbra sem számíthat az inkumbensekre, ami a hiteleket illeti. Hitel nélkül márpedig nehéz növekedni egy ilyen korai fázisban, ami egy valódi 22-es csapdáját eredményez, hiszen a hitelt elsőre megtagadó bankok éppen a növekedés hiányát emelik ki később, mint kizáró tényező, holott ez a növekedés éppen az ő nyitottságuk hiányában marad el sok esetben. A vállalatvezető reméli, hogy az Equifax-szel közösen megalkotott Creditbuilder, valamint a fent említett hitelkártya együttesen kellően nagy hatást érnek el és képesek lesznek hozzájárulni a 6 milliárd fontos hitelezési rés csökkenéséhez. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.