Közel 8 milliárd dollárra nőttek az idei kripto csalások

Közel 8 milliárd dollára nőttek az idei évben észlelt kriptovaluta csalásokhoz köthető bevételek. A pontosan 7,7 milliárd dolláros, rekordhoz közeli érték egy jelentős részéhez a rug pull nevezetű módszerek járultak hozzá 37 százalékkal.

A Chainalysis kutatásai alapján az idei év 81 százalékos növekedést hozott a kriptovaluta csalások során eltulajdonított vagyonok összértékben. Ebben a növekedésben a legszembetűnőbb érték a rug pull módszerek növekedése, ugyanis azok a tavalyi 1 százalékos hozzájárulásukat idén 37 százalékra növelték.

A rug pull módszerek a „kihúzza valaki alól a szőnyeget” kifejezés után kapták a nevüket, ugyanis megközelítőleg tényleg ezt teszik. A módszer során általában valódi érték vagy fedezet nélküli kriptovalutákat bocsátanak ki különböző felületeken. Amikor sikerül bevonzani elég befektetőt a magas hozamok ígéretével, akkor a fejlesztők egyszerűen fogják a befektetők pénzét és eltűnnek vele.

Az idei év során számos ilyen esetre volt példa. A legnagyobb egy török centralizált kripto tőzsdéhez fűződik, a Thodexhez. A vállalat vezérigazgatója egyszer csak eltűnt, miután leállt a pénzkiutalás a felületen, ezzel 2 milliárd dollárnyi kárt okozva a felhasználóknak. Csak ez az eset az idei rug pull bevételek közel 90 százalékát tette ki. A második helyre beérő AnubisDAO alig közelíti meg az összeget a saját 58 millió dolláros csalásával.

Forrás: Business Insider

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.