Tőzsdére megy a Wise

Egy ideje már érik az európai fintech unikornisok között egy igazán ütős tőzsdei sztori, korábban felröppentek hírek a Starling Bank háza tájáról, lehetett hallani ilyen törekvéseket az N26-tól, és a nemrégiben nevet váltó, komoly magyarországi jelenléttel rendelkező Wise-tól is. Most ez utóbbi jelentette be, hogy hamarosan elérhetővé teszi papírjait a londoni tőzsdén, ehhez pedig olyan partnereket választott, mint a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Barclays és a Citigroup.

A Wise tőzsdére lépési stratégiája több szempontból is rendhagyó: egy olyan kétpolusú részvénystruktúrát alakítanak ki, ahol az alapítók és az alkalmazottak egy speciális, szavazatelsőbbségi részvénysorozattal rendelkeznek majd, a tőzsdére pedig az általános törzsrészvényeik kerülnek. Ennek a cég irányításában van meghatározó szerepe: jól látható módon ezt, azaz a szakmai és stratégiai döntéshozatal jogát magánál kívánja tartani a vállalat. Másik érdekesség, hogy nem a megszokott IPO logikát választják, aminek lényege, hogy a tőzsdei bevezetéskor új részvényeket bocsát ki a cég, így friss tőkéhez jut, de a korábbi tulajdonosok kihígulnak (csökken a százalékos tulajdonrészük). A Wise a néhány hónapja Amerikában tőzsdére lépő Coinbase által is alkalmazott direkt listázást (direct listing) választja, ami annyit tesz, hogy a korábbi tulajdonosok adnak el saját részvényeket, ezzel készpénzhez jutnak a vállalat azonban nem kap friss forrást. Ez nem csak azért érdekes, mert a tőzsdei bevezetések nagyobb része IPO formájában történik. Még a nagyra nőtt fintechek is folyamatos tőkebevonásokat hajtanak végre a kockázati tőkepiacon, ezzel szemben a Wise olyan üzenetet küld a piacnak, hogy annyira jól megy a bolt, hogy még a tőzsdére lépés pillanatában sincs szüksége friss tőkére.

Ez nem is meglepő, hiszen 2010-es alapítása óta több, mint 10 millió ügyfelet tudhat magáénak, havonta 5 milliárd font tranzakciót bonyolít le, árbevétele évente átlagosan 54%-kal nő, tavaly elérte a 421 millió fontot, melyhez 41 milliós nyereség társult. Közben bevezették a Wise borderless bankszámlát és a hozzá kapcsolt többdevizás számlát, amit már több, mint 1,6 millió ügyfél igényelt. A bankszámlákon összesen 3,7 milliárd fontot tárolnak az ügyfelek 56 különböző devizában.

Izgatottan várjuk a tőzsdére lépés következő híreit, érdekes lesz látni a cég értékeltségét, amit egyébként elemzők a legutóbbi tőkebevonáskori 5 milliárd után 6-12 közé várnak.

Forrás: Finextra

Suppan Márton

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.