Június 16-án, szerda délután került megrendezésre a BalaSys IT Kft., a hazai informatikai biztonsági piac egyik meghatározó szereplőjének fintech témájú meetupja. A BalaSys Blackowl eseménysorozat keretein belül megvalósuló meetupon a szakma krémjéhez tartozó vendégek tartották meg előadásukat a fintech szektort érintő legfontosabb kérdésekről, ezekről számolunk most be röviden.

Elsőként Léder Tamás, az MNB Digitalizációs politika és szabályozás főosztályának vezetője, aki a fintech szektor közelmúltjáról és közeli jövőjéről beszélt. Bemutatta a hazai fintech szektor MNB által elkészített részletes körképét, melyből kiderült, hogy a legtöbb magyar fintech a fizetési szolgáltatások és a pénzügyi szoftverfejlesztés területén tevékenykednek. Elmondta, a hazai fintech szektort az elmúlt években növekvő árbevétel és javuló jövedelmezőség jellemezte, ami az érettebbé válás jeleit látszik megerősíteni.

Az MNB főosztályvezetője ugyanakkor rámutatott a hazai fintecheket érintő legfontosabb nehézségekre is (bonyolult startup környezet, lakossági ügyfelek elérésének nehézsége, vállalati ügyfelek rugalmatlansága), melyek többnyire a piac jellemzőiből fakadnak. Ennek okán a magyar fintechek érettségükben még mindig elmaradnak a külföldi mezőnytől. A jövőt illetően a szakember elmondta, hogy a fogyasztók egyre inkább a kényelmes és digitális megoldásokat keresik, ez meghatározó tényező lesz a továbbiakban is.

A folytatásban Harang Péter, a Mindspire Consulting szenior IT tanácsadója következett, aki Hogyan építsünk internetbankot? címmel tartott előadást. Prezentációjában kitért a fejlesztési folyamat legfontosabb lépéseire, valamint azok várható időtartamára, hangsúlyozva, hogy egy internetbank bevezetéséhez legalább 1 évre van szükség, a folyamatos fejlesztés és újragondolás időszaka pedig 5-10 évig tart. Őt Barna Balázs, a Wise európai és észak-amerikai terjeszkedésért felelős vezetője követte, aki a cége bemutatása kapcsán a web és mobil API-król beszélt, melyeket a fintech szektor növekedése szempontjából kulcsfontosságú tényezőként jelölt meg. Elmondta, a Wise és a többi fintech legfőbb ígérete, hogy az ügyfelek valódi problémáját oldják meg, mindezt kényelmesen és kedvező árak mellett, a világon mindenkinek elérhetővé téve szolgáltatásaikat.

A későbbiekben megtartotta előadását Bauer Péter, az eseményt szervező BalaSys szoftvertervezője is, aki a pénzintézetek publikus API-jainak biztonságát taglalta a nyílt bankolás korában. Prezentációja végén legfőbb tanulságként azt mondta, a biztonság kulcsa az elterjedt eszközök használata, a felesleges információk megosztásának elkerülése, valamint az, hogy a gépek munkáját sosem az emberek végezzék.

Bíró Gabriella, az MNB Informatikai Felügyeleti osztályának vezetője a pénzügyi szektor új mumusáról, a DORA-ról (Digital Operational Resilience Act), az Európai Bizottság szabályozási tervezetéről beszélt, melynek célja az európai szabályozói környezetek harmonizációja, valamint az incidensjelentési kötelezettségek egységesítése. A szakember felhívta a figyelmet az egységesítés földrajzi és szabályozói különbségekből fakadó nehézségeire, amelyek mitigálása a munka javát kiteszik majd.

Végül Berecz Krisztián, a SEON globális üzletfejlesztési igazgatója tartotta meg előadását, melynek témáját az alternatív adatpontokkal történő digitális csalásmegelőzés szolgáltatta. Az alternatív adatpontok segítségével olyan esetekben is megelőzhetők a digitális térben történő csalások melyek korábban nem voltak megakadályozhatók, éppen ezért ennek a metodikának elmondása szerint is nagy jövője van. Mint elmondta, a hagyományos kockázatkezelési módok sok esetben inadekváttá váltak, így nagy szükség van a rugalmas, alternatív megoldások használatára.

Bátorfi Botond