Texasig ér a bitcoinbányász migránshullám

Suppan Márton, a Peak Financial Services alapítója és vezérigazgatója a bitcoinbányászat költözési fejleményeiről írt cikket a Világgazdaságnak, amit itt érhetnek el. Az alábbiakban a cikk rövid összefoglalóját olvashatják.

A világ második legnagyobb gazdasága, Kína néhány hónapja különböző kriptopiaci szabályzásokkal vagy korábbi irányelvek ismételt bejelentésével borzolja a kedélyeket, ezek közül egyik, és talán legerősebb a bitcoint és egyéb kriptókat bányászó vállalkozók kiűzése az országból. Ennek nyomán azonnal meg is indult a bitcoinbányászok migrációs hulláma.

A szigorú kínai szabályozási fejlemények az amerikai Texasnak kedveznek igazán, ami az egyik legkedveltebb bitcoinbányászati célponttá vált. Az állam legfőbb vonzereje a bányászoknak ideális áramszolgáltatási infrastruktúrája. Liberalizált, kedvező árakkal működő energiapiacán megannyi szolgáltatóból lehet választani és azok között valós időben váltani, ezzel pedig a megújuló forrásokból termelt energia arányát is irányíthatják a fogyasztók. A bitcoinbányászat közismert kritikája a magas energiafelhasználás és a velejáró számottevő karbonlábnyom, ami Kína magas fokú szénerőmű-használatának eredménye. A Texasba vándorlással megnyílik a lehetőség a bitcoinbányászok előtt, hogy érintsék ezt a környezetvédelmi kérdést és nagyobb arányban használjanak megújuló energiaforrásokat. Ezen felül a texasi energiapiac lehetőséget ad arra, hogy a fogyasztók előre vásároljanak energiakapacitást. Ezzel egy új bevételi forrást teremthetnek abban az esetben, ha a jövőben magasabb áron adják el a lekötött kilowattokat a hálózatnak.

A Texasba való költözésnek így három fő előnye is van: kedvező áramárak, a megújuló energiaforrások elérhetősége, valamint egy új, potenciális bevételi forrás. Azonban a kriptovállalkozások és a texasi áramellátási hálózat jövőjét nagyban befolyásolja majd a vállalkozók és az állam közti diskurzus menete és az ebből eredő szabályozási lépések, így érdemes lesz követni azok alakulását.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.