Szingapúr megregulázza a kriptovalutákat és stablecoinokat

A Szingapúri Monetáris Hatóság két dokumentumot is közzétett a napokban. Ezekben szigorú szabályozási intézkedéseket javasolnak a kriptodeviza-kereskedelemből eredő fogyasztói kockázatok csökkentése érdekében. Ezzel egyidőben támogatják a stablecoin fejlesztést. Az új célok ismeretében jobban meg tudjuk ítélni Szingapúr kriptoszektor iránti attitűdjét. A fekete-fehér logika helyett inkább szürkezónaként tekintenek a területre.

A szingapúri központi bank szerint a kriptodevizákkal való kereskedés rendkívül kockázatos. Azt ugyanakkor elismerik, hogy a betiltásuk nem lenne megvalósítható. 

Ehelyett a szabályozó szigorú követelményeket javasol a digitális fizetési token szolgáltatókkal szemben. Az ilyen irányú törekvések célja, hogy visszaszorítsa a kriptodeviza-kereskedelem alkalmi használatát a fogyasztók körében. Ezen követelmények közé tartozik többek közt:

  • az ügyfelek kötelező tesztelése a kockázatokkal kapcsolatos előzetes ismeretek felmérése érdekében;
  • a kiskereskedelmi felhasználók számára a kriptovásárláshoz szükséges hitelkártya-kölcsönök vagy hitelkártyás fizetések elfogadásának tilalma;
  • valamint a kriptoval kapcsolatos ösztönzők, például az ingyenes tokenek, ajándékok vagy hírességek általi promóciójának tilalma.

Míg a javaslatok valószínűleg visszafogják a kriptokereskedelem növekedését, a központi bank már egy fokkal árnyaltabb megközelítést alkalmaz a stablecoin csereeszközként való használatával kapcsolatban. A stablecoinok nem banki kibocsátóinak rendelkezniük kell olyan likvid eszközökkel, amelyek értéke az éves működési költségek 50%-át meghaladja a helyreállítás vagy a rendezett felszámolás érdekében. A szabályozott bankszektor esetében viszont nem kell további tartalék fedezetet alkalmazni, ha a stablecoint a banki kötelezettségek tokenizált formájaként bocsátják ki.

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.