Szárnyal Harry herceg és Meghan Markle fintech befektetése

Az elmúlt két hétben az egész világ a brit királyi családra figyel. A híráradatból a fintech szektor sem marad ki, most azonban az uralkodóváltás helyett egy befektetés a téma. Eheti tőkebevonási beszámolónkban ugyanis felbukkan egy Harry herceg és Meghan Markle által is támogatott fintech.

A földrajzi megoszlás tekintetében érdekes, hogy a hét legnagyobb tőkebevonásai három különböző kontinensen mentek végbe. Múlt héten a globális fintech szektor talán három legfontosabb városából érkeztek a toplista szereplői. Közülük most New York tudott ismételni, London és San Francisco helyett viszont egy ázsiai és egy afrikai város képviseltette magát a dobogón.

A KKV-k igénylik a fintech megoldásokat

A tőkebevonási versenyt ezúttal egy szingapúri fintech nyerte, így sok idő után ismét egy ázsiai cég zárt a lista élén. A Fazz 75 millió dollárral érte el ezt a szép eredményt. A fintech szingapúri vállalatokat támogat az online fizetések kezdeményezésében és fogadásában. Ez egy olyan tevékenység, ami rengeteg fejfájást okoz a cégeknek, ezért a Fazz szolgáltatásai jelentős hozzáadott értéket jelentenek a számukra.

A termékpaletta bár a fizetések köré csoportosul, számos további elemmel rendelkezik. A Fazz ügyfelei vállalati bankszámlákat -és kártyákat, megtakarítási számlát és kölcsönöket is igénybe vehetnek, valamint segítséget kaphatnak a készletkezelésben is. Már-már vállalati szuperappnak is nevezhetjük a Fazzt, amely képes kielégíteni ügyfelei legfontosabb pénzügyi igényeit. 

Harry és Meghan hisznek a fenntartható befektetésekben 

Az amerikai Ethic a második helyet foglalja el 50 millió dolláros tőkebevonásával. A fintech automatizmusok segítségével kreál személyre szabott, fenntartható, etikus befektetési portfóliókat ügyfeleinek. Saját bevallásuk szerint abban különböznek a területen tevékenykedő többi szereplőtől, hogy valóban transzparensen megmutatják, hogy milyen vállalatokba fektetik az ügyfelek pénzét és ez pontosan milyen eredményekhez vezet. 

A fintech számos patinás kockázati tőkealapot a befektetői között tudhat, de a legismertebb támogatók mégis a szakmán kívülről érkeztek. Harry sussexi herceg és Meghan sussexi hercegné tavaly ősszel szálltak be a vállalatba, így annak sikere számukra is jó hír. A fenntartható és ESG befektetési platformok száma gyorsan növekszik, sokan viszont inkább csak a hype-ra ugranak rá és nem tudnak differenciált értékajánlatot bemutatni. Érdekes lesz látni, hogy az Ethic az utóbbi csoporthoz tartozik majd, vagy képes lesz maradandót alkotni.

Botrányba fulladt a jeles alkalom

A dobogó alsó fokára 33 millió dollárral az egyiptomi Capiter fért oda. Ez volt a B2B fizetési és cashflow menedzsment szolgáltatásokat kínáló kairói fintech második tőkebevonása. Így joggal gondolhatjuk, hogy igazi eufória lett úrrá a csapat tagjain. Ez viszont korántsem volt így.

Néhány nappal a befektetés előtt ugyanis eltávolították pozíciójából a vezérigazgatót és az operatív igazgatót, amiért félrekezelték a vállalat pénzügyeit. De ennek nem csak ők itták meg a levét, száz munkavállalótól is meg kellett válnia a Capiternek. 

A történet rámutat arra, hogy sokszor ott is bajok vannak, ahol a legkevésbé számítanánk rá. Mégis, a friss források és az új vezetőség révén a Capiter talán megtalálja a módját, hogy maga mögött hagyja a nehézségeit – 33 millió dollár mégiscsak sok mindenre elég. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: DepositPhotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.