Single Earth – a környezetvédelem és a blokklánc találkozása

Manapság a világ számos részén komoly problémát jelent az erdőírtás, amivel jelentősen csökken a globális szén-dioxid lekötés. A Single Earth ezen folyamatok lassítását tűzte ki céljául. A felület tevékenységének köszönhetően erdők, vizenyős területek és további természeti erőforrások is érintetlenek maradnak egy digitális, blokklánc technológián futó rendszer segítségével.

A Single Earth-nél olyan földbirtokosokkal dolgoznak együtt, akik földjeik természeti erőforrásait hagyományos piacokon árusítják, például fakitermelésen keresztül. Innovatív üzleti modelljük keretében lehetőséget kapnak ezek a földbirtokosok arra, hogy abból nyerjenek pénzt, hogy földjeiket érintetlenül hagyják és ezzel támogatják a globális ökoszisztémát. A pénz környezettudatos befektetőktől érkezik, akik megvásárolják a földekhez kötött digitális zsetonokat, a MERIT zsetonokat. Elsősorban cégeknek és egyéb szervezeteknek kezdik árusítani a zsetonokat ősszel, de később kiterjesztenék ezt egyéni befektetők számára is.

A MERIT zseton létrehozásának és árusításának folyamata viszonylag egyszerű. A földbirtokosok a Single Earth felületén jelezhetik a programba lépési szándékukat. Ezután biológusokat küldenek a területek ökológiai értékének meghatározására. Amint felvételt nyer egy terület, felkerül a Single Earth digitális partner térképére, amit műholdas, big data és mesterséges intelligencia megoldásokkal állítanak össze. Ennek a térképnek a területeit osztják fel egységekre és árusítják MERIT zsetonok formájában blokklánc technológiájuk segítségével. Minden kiállított zseton 100 kilogrammnyi szén-dioxid megkötéséhez szükséges természeti erőforrás tulajdonjogát képviseli. A zsetonok kibocsátása után másodlagos piacot is biztosítanak a kereskedés lehetővé tételéhez. A folyamat végén már csak a zsetonok kereskedését kezelik, valamint folyamatosan felügyelik partnereik földjeinek állapotát, hogy biztosítsák a befektetések értékét.

A blokklánc megoldáson keresztül képesek lesznek több befektetési szempontból is elérhetőbbé tenni a természeti erőforrásokat, valamint a környezetvédelmet. Hordozhatóságot, oszthatóságot és könnyű kereskedést hoznak a piacra, valamint másodlagos piaci szolgáltatásukkal nagyobb mértékű likviditást is. Ezekkel a szolgáltatásokkal viszont csak közvetítői szerepet vállalnak. A Single Earth-nél nem vásárolnak földeket jelenleg és nincsenek törekvéseik arra sem, hogy természeti erőforrásokat kínáló befektetési alappá váljanak. Ezzel az üzleti modellel a következő lépésük értékajánlatuk fejlesztésében az lehetne, ha nemcsak megakadályoznák a természeti erőforrások feldolgozását, hanem ösztönöznék is azok bővítését, például gyér területek újraerdősítésével.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.