16  nagy euróövezeti bank fogott össze, hogy kifejlesszen egy új fizetési rendszert, hogy átvegye a Visa és a Mastercard pozícióit – ezzel csökkentve a kínai és amerikai tech cégek általi függést.

Az Európai Fizetési Kezdeményezés (European Payments Initiative – röviden EPI) célja egy egységes páneurópai fizetési rendszer felépítése, amely Európában a fogyasztók és kereskedők számára kártyát, digitális pénztárcát és P2P-fizetéseket kínál.

A projektben résztvevő bankok – BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaixaBank, Commerzbank, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Deutsche Bank, Deutcher Sparkassen- und Giroverband, DZ BANK Group, ING, KBC Group, La Banque Postale, Banco Santander, Société Générale, és az UniCredit – teljes mértékben támogatják az Európai Központi Bankot, amely már régóta szorgalmazta egy olyan, otthon létrehozott, határokon átnyúló rendszer létrehozását, amely képes felvenni a nagy márkákat, ám mindeddig sikertelenül.

A projekt várhatóan a következő hetekben kezdődik el egy átmeneti gazdasági társaság létrehozásával Brüsszelben, amely egyértelmű célokat fog meghatározni, ideértve a műszaki és operatív ütemtervet is. Ezeket az eredményeket minden bank kiértékeli, mielőtt az EPI véglegesítené azt.

Természetesen még több fizetési szolgáltató és bank csatlakozhat a kezdeményezéshez, erre 2020 év végéig van lehetőség és alapító tagként regisztrálhatnak. Az EPI várhatóan 2022-ben tervezi a rendszer élesítését.

Lónárt Dániel