Rekordveszteséget könyvelt el a SoftBank

Megérkeztek a SoftBank legfrissebb negyedéves eredményei és nem sok jóval kecsegtetnek. A konglomerátum 23,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el 3 hónap alatt, ami nagyrészt több befektetés értékvesztésének és a japán jen gyengülésének köszönhető.

A SoftBank előszeretettel fektet be különféle területen tevékenykedő technológiai vállalatokba a kiskereskedelemtől az egészségügyön át egészen a szállításig. Több fintech cégben is érdekelt, mint például az eToróban, a Klarnában és a Revolutban. Jelenlegi befektetési portfóliójában számos tőzsdén jegyzett tech óriás, valamint több száz privát cég részvényei is megtalálhatók.

Az utóbbi negyedévben 23,4 milliárd dollárral zuhant a konglomerátum befektetéseinek összértéke, ami házon belül rekordnak számít egy ekkora időszakon belül. Azonban a veszteség nem feltétlenül végleges, a jövőben van még esély a részvények értékének felemelkedésére a nyilvános és a privát piacokon egyaránt.

Jelenleg az a veszte a SoftBanknak, ami régebben a legfőbb fegyvere volt – ez pedig az óriási technológiai kitettsége. Masayoshi Son alapító-vezérigazgató sosem rejtette véka alá azon véleményét, mely szerint egy új digitális jövő felé halad a világ, méghozzá az élet minden területén. Így jelentős kockázatokat vállalva eszközölt óriási befektetéseket a konglomerátum a legkülönbözőbb szektorok technológiai cégeiben.

Nem fényes a jövő

Évekkel ezelőtt ez a hozzáállás kifizetődőnek bizonyult – az előző pénzügyi évében 46 milliárd dolláros nyeresége volt a SoftBanknak. A legutóbbi két negyedév veszteségei után azonban a vezetőség is belátta, hogy újra kell értékelni a befektetési stratégiát. Kérdéses viszont, hogy ez sikerül-e.

A koronavírus-járvány után számos tech startup forgalma elkezdett visszaesni, mivel az emberek nincsenek otthonukhoz kötve már és csökkent az igény a szolgáltatások iránt. Ehhez párosul az általánosan magas infláció, valamint az emelkedő kamatkörnyezet. A kínai vállalatokban eszközölt befektetések fokozódó politikai kockázatot vezetnek be a portfólióba.

Valamint úgy tűnik, Son sem az a fajta ember, aki tanul hibáiból. Az alapító egyszer már felsült az ezredforduló környékén, amikor a dotkom lufi először a világ leggazdagabb emberei közé emelte, majd gyorsan le is taszította a csúcsról. Tehát nem beszélhetünk igazán fényes kilátásokról.

(Forrás: The New York Times)

(Borító: Jp Valery / Unsplash)

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.