Óriásit ugrott az OpenSea értéke

Óriási mértékben nőtt meg az egyik leghíresebb NFT piactér, az OpenSea értékeltsége. A startupot júliusban még 1,5 milliárd dollárra árazták be, azonban legutóbbi tőkebevonási fordulója során ez az érték 13,3 milliárd dollárra nőtt. A Paradigm és Coatue vezette tőkeinjekcióval 300 millió dollárhoz jutott a szolgáltató.

Az NFT-knek, vagyis nem helyettesíthető tokeneknek kitörő éve volt 2021-ben. Márciusban egy 69 millió dollár értékű aukció keretein belül törtek be a köztudatba, azóta pedig az emberek nagy része hallott már valamilyen formában a blockchain megoldásról. Ennek megfelelően az OpenSea, mint vezető kereskedési felület is jelentősen profitált a megnövekedett érdeklődésből, értéke ezért emelkedhetett 10 milliárd dollár fölé.

A bejelentés előtti 30 napban a felület 1,6 millió tranzakciót vitt véghez az Ethereum blokkláncán, ezek összértéke pedig 2,4 milliárd dollárt tett ki. Az egész 2021-es évet figyelembe véve a jegyzett NFT tranzakciók 20 milliárd dolláros forgalmának több, mint 60 százaléka az OpenSea közvetítésével ment végbe. Ezzel a 14 milliárd dollár körüli értékkel több, mint 600-szor magasabb forgalmat tudtak elérni, mint 2020-ban.

A tőkebevonási forduló tisztán szemlélteti az idei év során várható tőkeáramlást a kriptoszolgáltatók felé. Tavaly több, mint 30 milliárd dollárnyi befektetést kaptak a kripto startupok, aminek következtében számos unikornis született. Az egyik legmagasabb értékeltséget az FTX kapta még októberben, amikor a kriptotőzsdére egy 25 milliárd dolláros árcédulát akasztottak a befektetők egy 420 millió dolláros forduló keretein belül.

Forrás: Boardroom, CoinDesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.