Önálló szolgáltatóként lépne be a japán pénzügyi szektorba a Google

A Nikkei értesülései szerint a Google belépését tervezi a japán pénzügyi szektorba, melynek részeként felvásárolnák a tokiói székhelyű, készpénzmentes fizetési szolgáltatót, a pringet. A felvásárlás lehetővé tenné a Big Tech cég számára, hogy saját maga kínáljon pénzügyi szolgáltatásokat, anélkül, hogy mindehhez partner bankokra vagy hitelkártya vállalatokra szorulna.

A pring jelenleg a Mizuho Bank és számos további befektető tulajdonában áll, a Google pedig állítólag egy 180-270 millió dollár közötti összeget fizetne ki a vállalat részvényeinek 100%-áért. A készpénzmentes fizetési piac még viszonylag éretlen fázisban van Japánban, ahol az alternatív fizetési módok penetrációja elmarad egyes környező országoktól. 2020-ban a kereskedelemben a fizetések valamivel kevesebb, mint 30%-a ment végbe készpénzmentesen, ugyanez az arány 70-90% között mozgott Dél-Koreában és Kínában is. Mindez sokak szerint egyszerűen azzal magyarázható, hogy a japán társadalom általában szkeptikusan áll a drasztikus változásokhoz és ragaszkodik a hagyományokhoz az élet szinte minden területén.

A pring pillanatnyilag okostelefonokon és számítógépeken keresztüli fizetéseket, utalásokat, valamint készpénzfelvételt tesz lehetővé ügyfeleinek. Rendelkeznek 400 vállalati ügyféllel is, akik egyéb vállalatok felé történő kisebb tranzakciók végrehajtására és az ügyfeleknek való utalásokra használják a szolgáltatást. Az akvizíció révén a Google a pring meglévő hálózatának segítségével egymaga kínálhat pénzügyi szolgáltatásokat – például tranzakciókat és utalásokat – akár már 2022-ben. Ha ez valóban így történik, úgy új fázisba léphet a Big Techek terjeszkedése a pénzügyi szektorban, sokak szerint ugyanis a mostani állapot még nem tükrözi hűen a valós célt: az önálló szolgáltatóvá válást. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

Előző bejegyzésFriss tőkével terjeszkedik a nigériai FairMoney
Következő bejegyzésA TikTok betiltja a kriptovalutával és a pénzügyi promócióval kapcsolatos tartalmakat