Nyugdíjalapok is kezdenek kriptovalutákba fektetni

Az HFRRF, egy houstoni tűzoltókat tömörítő segély- és nyugdíjalap nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy 25 millió dollár értékben vásárolt bitcoint és ethert. Ezzel az egyik, ha nem a legelső nyugdíjalap lett az Egyesült Államokban, amely nyilvánosan és közvetlenül tart kriptovalutákat.

A 25 millió dolláros befektetés egyébként csak töredéke, közel fél százaléka az alap 5,5 milliárd dolláros kezelt vagyonállományának. Ennek ellenére is érdemes beszámolni a lépésről, hiszen egy újabb szakértők által kezelt, átlagemberek számára is hozzáférhető csatornán keresztül érhető el kriptovaluta kitettség egyre több amerikainak.

Ha már a kitettséget említettük, az első közismerten kriptovalutákhoz köthető befektetésekkel rendelkező nyugdíjalap a Fairfax megyei rendvédelemhez és közigazgatáshoz tartozik. Az alap 2018 óta fektet be a Morgan Creek Digital alapjaiba, amelyeken keresztül blockchain technológiával foglalkozó vállalatoknak és ezzel kriptovalutáknak van kitéve. Ezeket a közvetett beruházásokat viszont eddig csak kockázati tőke-befektetésként kategorizálták.

A kriptovaluta adaptáció töretlenül halad előre a vagyonkezelési szektorban. Az MSCI éppen októberben számolt be a részvénypiacokon észlelhető, egyre jobban észlelhető kriptovaluta jelenlétről. Pontosabban 52 céget azonosítottak, amelyek rendelkeznek valamilyen fokú kitettséggel. Ezen cégek együttes piaci kapitalizációja 7100 milliárd dollárra volt tehető akkor, ami nem egy elhanyagolható érték. A jelenleg uralkodó, nagyrészt pozitív légkörben várhatóan tovább folytatódik majd a kriptovaluták és a hagyományos pénzügyi piacok összefonódása, így érdemes szorosan követni a fejleményeket.

Forrás: CoinDesk, MSCI

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.