New York moratóriumot vezet be a bitcoin bányászatra

A bitcoin bányászat óriási energiaigénye a kriptovaluta világ egyik kiemelt témája. Az utóbbi hónapokban több országban is terítékre került a kriptovaluta bányászat korlátozása, vagy akár teljes betiltása. Legutóbb New York államban merült fel a kérdés és a szenátus jóváhagyott egy kétéves bányászati moratóriumot. A helyi kriptoszektor máris a legrosszabbra készül.

Bizonytalan a helyi kriptoszektor jövője

New York az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptovaluta központja. Számos nagyvállalat székhelye az államban található, ilyen például a Gemini, a Paxos és az OpenSea is. Bár magasak az adók és szigorúak a törvények, az áram kifejezetten olcsó. Egy kilowattóra néhány városban csupán 1,9 cent – ez egy jóval kedvezőbb ár a 7,3 centes országos átlagnál.

A virágzó kriptoszektort a moratórium viszont teljesen tönkre teheti. A kapcsolódó törvényjavaslat felfüggesztené minden új kriptovaluta bányászati vállalkozás működését, amely szén alapú energiát használ fel. A már működési engedéllyel rendelkező vállalkozások továbbra is folytathatják tevékenységüket. Azonban ők sem maradnának érintetlenek. Az egyik szenátor szerint csak egy olyan cég van, amelyre nem lesz hatással a törvényjavaslat.

A kétéves periódus alatt az állam egy kutatást is elvégez, amely során a kriptovaluta bányászat hatásait fogja vizsgálni egy kutatócsoport. Sok helyi vállalkozás attól tart, hogy a kutatásra hivatkozva egy teljes körű tiltássá alakulhat a moratórium. Egy ilyen lépés végképp ellehetetlenítené a helyi kriptoszektort.

Miért támadják a bányászatot?

A kriptovaluta bányászat során komplex matematikai műveletek megfejtésével rögzítenek adatokat a bányászok egy blockchainre. Munkájukért kriptovaluta jutalomban részesülnek. A folyamatról bővebben a bitcoin kapcsán beszéltünk tavaly. A bányászat óriási mennyiségű áramot használ fel, mely jellemzően a környezetre káros forrásokból érkezik. Éppen a környezetvédelem miatt vezeti be a moratóriumot New York.

A kriptovaluta bányászat mértéke és a vele járó kibocsátások azonban várhatóan nem fognak csökkenni. A helyi vállalkozások valószínűleg más államokba költöznek, mint például az eddig is sokak számára vonzó Texasba. Ahhoz, hogy valóban csökkenteni lehessen a kriptovaluták karbonlábnyomát, sokkal egységesebben kell fellépni – országos és nemzetközi szinten egyaránt. Erre a teljes tilalom nem válasz, azonban a megújuló energiaforrások ösztönzött használata az lehet.

Forrás: CoinDesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.