A bigtechek bánják a fintechek éretté válását

Folytatódnak, sőt egyre intenzívebbé válnak a leépítések a fintech szektorban. Az elmúlt időszakban számos nagy név jelentett be ilyen lépést, köztük a Klarna, a Robinhood, a Curve és a Gemini is. A jelek szerint ez azonban nem akadályozza meg azt, hogy a fintechek tehetséges szakembereket szipkázzanak el a bigtech cégektől. Legalábbis erre utalnak egy prominens fintech vezető friss kijelentései.

Christian Faes, a LendInvest alternatív hitelező társalapítója szerint a fintechek a Facebooktól és az Amazontól is szép számmal csábítanak el munkavállalókat. Faes nem a levegőbe beszél, a Fintech Founders elnökeként rálátása van erre a területre. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a pandémia kezdete óta 75 százalékkal nőtt a hagyományos bankoktól a fintechekhez vándorló munkavállalók száma. 

Érdekes, hogy hasonló jelenség figyelhető meg a bigtechek háza táján is. Az Amazon, a Microsoft és társaik is veszítenek el ígéretes munkavállalókat a fintechek terjeszkedésének következtében. Faes szerint a helyzet mostanra annyira kiélezetté vált, hogy valódi háború dúl a tehetséges, nyomás alatt teljesíteni képes munkavállalókért. 

A háttérben több ok is meghúzódik. Az egyik a hagyományos bankok munkakörnyezetét jellemző szigorú bürokrácia és az elavult technológiai rendszerek kötelező használata. Faes szerint rengetegen döntenek emiatt a váltás mellett. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Facebooktól, Amazontól és társaitól elcsábított szoftvermérnökök is a fintecheket választják és eszük ágában sincs hagyományos banknál dolgozni. 

A jelenség nagy nyertesei között ott van a Revolut, a Monzo és a Coinbase is, míg a vesztesek sorát erősíti egyebek mellett a HSBC és a Goldman Sachs. Lisa Simon a Revelio közgazdásza szerint ez annak az eredménye, hogy az emberek elkezdték átértékelni prioritásaikat. A munka és a magánélet közötti egyensúly, a korrekt fizetés és a vonzó karrierlehetőségek egyaránt a fintech szektor javára billentik a mérleg nyelvét, legalábbis a jelen ismereteink fényében.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.