Mit tehetünk, ha nem tudjuk fizetni adókötelezettségeinket a koronavírus idején?

[ad_1]

Bejegyzésünkben összefoglaljuk a magyar adórendszer kínálta lehetőségeket a likviditási nehézségek áthidalására az adóelőlegek tekintetében, az RSM Hungary Zrt. cikke alapján.

Társasági adó előleg

Lehetőség van a korábbi bevallás alapján számított társasági adó előleg módosításra, amelyet a NAV által készített ELOLEGMOD beadványon tehetünk meg. Fontos megjegyezni, hogy a társasági adó összegének várható csökkenése részletes becslést igényel. A vállalat minden bevételére és kiadására gondolva kell a várható adókötelezettséget kiszámítani és bemutatni.

photo: jones-harris.co.uk

Amennyiben még így is nehézséget okoz az adóelőleg határidőre történő teljesítése, a NAV rendelkezik egy adófizetési könnyítési kérelem nyomtatvánnyal. A március 18-án megjelent szabályozói bejelentés szerint az adóhivatal méltányosan bírálja el a vállalkozók fizetés-könnyítési kérelmeit, amennyiben a közterhek megfizetése a gazdálkodóknak nehézséget okoz, kérhetik az adóelőleg összegének mérséklését, illetve a fizetési halasztás mellett a részletfizetést is.

Egyéb adók

A társaságiadó-előleg mellett a kisvállalati adó-, az innovációs járulék-, illetve az energiaellátók jövedelemadó-előlegének az összege is csökkenthető. A rendkívüli helyzetben az adóelőleg-fizetésre kérhető könnyítés mellett az adófizetésre halasztás, illetve részletfizetés is kérhető.

A kormány bejelentés alapján a munkavállalók után fizetett szociális hozzájárulási adó, áfa esetén is kérhető fizetési könnyítés az adóhivataltól, épp úgy mint a speciális adófajtákra. Fizetési nehézségük esetén a kisvállalati adó (kiva),illetve a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózók is kérelemmel fordulhatnak a hatósághoz, amelyet a NAV méltányosan bírál el.

Mit tehet a jogalkotó ebben a helyzetben?

Az egyik leghatékonyabb segítség a jogalkotó részéről az lenne, ha azonnali jogalkotás mellett leegyszerűsítené, egységesítené és szükség esetén központosítaná a fenti adófizetési kötelezettség-csökkentési és részletfizetési lehetőségek kérelmezését.

A válsághelyzet elhúzódása, eszkalálódása esetén, az adófizetési kötelezettségek teljesítésén túl idén akár az adóbevallási kötelezettségek teljesítése is komoly akadályokba ütközhet.

A fizikai dokumentumok továbbítása lelassul, irodai környezet nélkül ezek digitalizálása és elektronikus továbbítása nagy mennyiségben lehetetlenné, de legalábbis igen időigényes feladattá válik. Ennek a helyzetnek az enyhítésére a jogalkotónak érdemes lesz forgatókönyvet készítenie egyes,  komoly terhet jelentő számviteli és adózási követelmények halasztására vonatkozóan.

 

[ad_2]

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.