Metaverzum ETF érkezhet a ProSharestől

A ProShares benyújtotta kérelmét az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felé egy metaverzum tematikájú ETF piacra dobásáról. Ha a kérelem pozitív elbírálásban részesül, akkor a legnagyobb nemzetközi piacok hatodik ilyen befektetési eszközévé válna az ETF.

A kérelem alapján a Solactive Metaverse Theme Indexét követnék, melynek komponensei többféle módon kapcsolódnak a metaverzumhoz. Az indexet főleg technológia vagy infrastruktúra szolgáltatók; platform üzemeltetők; készülék fejlesztők és adatfeldolgozó vállalkozások teszik ki. A legnagyobb nevek közt megtalálható az Apple, a Meta Platforms (korábban Facebook), a Microsoft, valamint számos másik hardver és szoftver óriás is.

A fejlemény nem érte sokként az érdeklődőket. Már az Egyesült Államokban is van egy metaverzum tematikájú ETF június óta, de Dél-Koreában már négy ilyen alap található, míg Kanadában kettő. A precedens tehát adott, az ETF-ek terén vezető szereplőnek számító ProShares számára pedig értelemszerű, hogy építsen a befektetői érdeklődésre, mint azt októberi bitcoin határidős ETF-jével is tette.

A metaverzum kezdeményezések óriási általános érdeklődésnek örvendenek az utóbbi időben. Az információkkal és fejleményekkel teli, nagymértékben összekapcsolt világban a figyelmet gyakran kereseti és befektetési lehetőségekkel párosítják az emberek és ez alól a metaverzum sem kivétel. A Bloomberg Intelligence szerint a globális metaverzum bevételek 2024-re elérhetik a 800 milliárd dollárt, amelynek több, mint felét a videójáték, valamint a virtuális és kiterjesztett valóság szektorok fogják kitermelni.

Forrás: Blockworks, CoinDesk

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.