Leáldozott a kriptobűnözőknek?

A Chainalysis blokklánc-elemző cég szerint a csalók kriptovalutákkal kapcsolatos bűnözésből származó bevétele 65 százalékkal csökkent 2022 első felében az előző év azonos időszakához képest.

Az elemzés alapján a kripto-bűnözésből származó teljes bevétel az első fél évben 1,6 milliárd dollár volt. Ezen túlmenően az illegális kriptocsalásokkal kapcsolatos átutalások száma az elmúlt négy év legalacsonyabb szintjére süllyedt.

A 2022-es év eddigi legnagyobb átverése is mindössze 273 millió dollárt hozott, ami kevesebb, mint a negyede a 2021 első felében végrehajtott legnagyobb átverésből származó bevételnek.

A kriptobűnözés csökkenése egyébként egybeesett a kriptovaluták értékének csökkenésével.

Ugyanakkor a különböző csalási formák között akadtak olyanok, amelyek nőttek: az ellopott vagy feltört kriptoeszközök értéke 1,2 milliárd dollárról 1,9 milliárd dollárra ugrott az elmúlt 12 hónapban, amit a Chainalysis a DeFi protokollokból és különösen a láncokon átívelő hidakból ellopott pénzeszközök növekedésének tulajdonít.

Eric Jardine, a Chainalysis kiberbűnözéseket kutató részlegének vezetője szerint még mindig sokkal több a tennivaló a számítógépes bűnözés általános csökkenése ellenére.

„Az ellopott pénzeszközök hatalmas növekedésével nem engedhetjük meg magunknak, hogy a babérjainkon nyugodjanak meg. A köz- és a magánszektornak továbbra is együtt kell működnie, és csiszolnia kell képességét a kriptovaluta alapú bűnözés elleni küzdelemben“

– nyilatkozta Eric Jardine.

(Forrás: Finextra)

(Borító: Negative Space / Pexels)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.