Van ország, ahol már korlátozzák a készpénzfelvételt

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a nigériai központi bank digitális jegybankpénzének (CBDC) népszerűsége messze elmaradt a várakozásoktól. A 217 millió főt számláló Nigéria lakosságának csupán 0,5%-a használja az egy éve bevezetett digitális fizetőeszközt, az eNairát. Azóta a nigériai központi bank 45 dollárban maximalizálta a napi ATM készpénzfelvételt annak érdekében, hogy ösztönözze az elektronikus fizetéseket, beleértve az eNaira digitális valutát is.

A Bloomberg értesülései szerint a nigériai központi bank körlevelet küldött ki a hitelezőknek, amelyben 150 000 nairáról 20 000 nairára csökkentette a napi készpénzfelvételt az ATM-ekből. Egy heti limitet is meghatároztak, amely a magánszemélyek számára 100 000 naira, a vállalatok számára pedig 500 000 naira.

A korlátozás Nigéria legújabb próbálkozása a készpénzhasználat visszaszorítására. Az ország egyébként is szeretné a nagy címletű bankjegyeket újratervezni, ezért januárig adott időt az embereknek, hogy lecseréljék régi papírpénzeiket. Emellett a központi bank tervei közt szerepel az is, hogy több eNaira digitális valutát “veressen”, amelynek elterjedése a tavalyi debütálás óta még nem igazán indult be.

A központi bank elmondása szerint:

“Az ügyfeleket arra kell ösztönözni, hogy alternatív csatornákat – internetes banki szolgáltatásokat, mobilbanki alkalmazásokat és eNairát – használjanak a banki tranzakciók lebonyolításához.”

(Forrás: Finextra)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.