Nem népszerű a kormány által kibocsátott digitális pénz

A nigériai központi bank digitális jegybankpénzének (CBDC) népszerűsége messze elmaradt a várakozásoktól. 

A Bloomberg jelentése szerint Nigéria 217 milliós lakosságának kevesebb mint 0,5%-a használja a kormány által kibocsátott digitális valutát – az eNairát – egy évvel a bevezetése után.

Ezek az adatok annak tükrében lehangolók, hogy Nigéria a kriptovaluták elterjedtségének tekintetében Afrika első számú országa, és globálisan is a 11. helyen áll. A KuCoin jelentése szerint a 18 és 60 év közötti nigériai lakosság 35%-a rendelkezett vagy kereskedett már kriptovalutákkal idén.

A Bloomberg megjegyezte, hogy a nigériaiak számára nem egyértelmű a kriptoeszközök használatának jogi helyzete, mivel az állam nem tisztázott megfelelően egy tavalyi rendeletet. 2021 februárjában a központi bank megtiltotta a helyi bankoknak, hogy számlaszolgáltatásokat nyújtsanak kriptotőzsdéknek.

A jelentés szerint a jegybank számára kihívássá vált az állammal és az uralkodó elittel szemben általában gyanakvó állampolgárok edukációja is. 

A kiábrándító adatok most arra késztetik a központi bankot, hogy fokozza az elfogadottság növelésére irányuló erőfeszítéseit. Például a város utcáin közlekedő motoros riksák vezetőinek és utasainak is kedvezményeket kínálnak, amennyiben használják az eNairát.

Az Atlantic Council CBDC nyomkövetője szerint Nigéria egyike annak a tizenegy országnak, amelyek teljes mértékben bevezették saját digitális jegybankpénzüket. A másik tíz pedig a Karib-térségben található, de egyre több államban gyorsulnak fel a hasonló projektek.

(Forrás: Cointelegraph)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.