Kína átveszi az irányítást

 Egyre gyakrabban botlunk fintech szereplőkről szóló cikkekbe és híradáskba, legyen szó akár fizetési szolgáltatásról, neobankról, vagyonkezelésről vagy biztosításról. Az ilyen típusú hírek terjedésénél egy dolog azonban még aggresszívabban csinál helyet saját magának, és ez nem más, mint Kína. Tulajdonképpen valahogy minden fintech témájú beszélgetés Kínánál lyukad ki, ami nem is véletlen, hiszen a világ két legnagyobb szolgáltatatója, a WeChat Pay és az Alipay hazájáról beszélünk.

Kínában nem csak az óriási lakosság miatt van könnyebb dolga az új szolgáltatóknak, de a közelmúltban 800 millió fölé emelkedett az internetezők száma, közülük 98,6% okostelefonnal is rendelkezik. E-kereskedelemben is abszolút elsők, a tavalyi évben az online vásárlások mértéke meghaladta a 740 milliárd dollárt, szemben az 561 milliárdos amerikai második hellyel.

A fent összegzett tényeknek köszönhetően a kínai fintech piac rakétasebességgel emelkedik ki a világ többi területe közül, jó eséllyel megszerzi és meg is tartja vezető szerepét, amivel a későbbiekben talán csak India veheti fel a versenyt.

 

Forrás: https://financesonline.com/fintech-trends/

 

Suppan Márton

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.