Kilőtt a Coinbase árfolyama a BlackRockkal kötött partnerség hírére

A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője csütörtökön jelentette be, hogy partnerséget köt a Coinbase kriptotőzsdével, ami különösen biztató hír a kriptopiacon, ahol mára mindennapossá váltak a leépítések és a finanszírozási problémák.

A Coinbase-részvények árfolyama igen hullámzóan alakult az elmúlt hónapban: július elején 48 dollár körül mozgott, de járt 78 dolláron is. Csütörtök reggel, a partnerség bejelentése után azonban kilőtt az árfolyam, a Nasdaqon jegyzett részvények értéke több mint 30 százalékot ugrott a piac nyitásakor. A Tradingview grafikonja szerint az árfolyam 115 dollár felett is járt, a nap végén pedig 88,85 dolláron zárt, az előző napi 80,81 dolláros záróárfolyam után.
A Coinbase árfolyamának alakulása az elmúlt hónapban (Forrás: Tradingview)

Az együttműködés keretein belül a BlackRock intézményi ügyfelei mostantól kriptovaluta-kereskedési, megőrzési, brókeri és jelentési szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. Mindezt a BlackRock Aladdin platformján keresztül, amelybe lényegében a Coinbase Pro intézményi kriptovaluta-kereskedési szolgáltatását ágyazzák be.

A partnerség egyelőre csak a bitcoinra vonatkozik. Az ügyfelek igényei határozzák meg, hogy az együttműködést kiterjesztik-e más digitális eszközökre is – mondta a BlackRock szóvivője.

A kriptopénzek árfolyamának zuhanása korábban elbocsátásokhoz vezetett a két legnagyobb kriptotőzsdénél: a Coinbase-nél és a Gemininál is. A Bloomberg jelentése szerint a Coinbase-t az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálja azzal kapcsolatban, hogy szabálytalanul tette-e lehetővé a felhasználók számára, hogy olyan digitális tokenekkel kereskedjenek, amelyeket értékpapírként kellett volna regisztrálni.

A mostani megállapodás a Coinbase-szel a BlackRock hosszú távú kriptovaluta-stratégiájának része – nyilatkozta a vagyonkezelő szóvivője a partnerség időzítésével kapcsolatban. Korábban már megjelentek híresztelések esetleges kriptovaluta-szolgáltatásokról a vállalat berkein belül. Áprilisban pedig a USDC stablecoint kezelő Circle-be is befektetett a BlackRock, amivel egy időben jelezte, hogy vizsgálni tervezi a stablecoinok felhasználási lehetőségeit a vagyonkezelés területén.

(Forrás: The Wall Street Journal)

(Borítókép: Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash)

Borbola Terézia

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.