A német N26 a nemrég jelentette bejelentette, hogy alig két évvel azután, hogy hivatalosan is megjelent a szigetországban, megszüntetni ottani működését. A fő indoknak a Brexitet és az azt követő adózási, valamint a jogi változásokat tekintik, de ennél összetettebb folyamat indokolta a döntésüket.

Jelenleg Anglia tekinthető a legerősebb fintech piacnak európai viszonylatban nézve, és itt tapasztalható a legnagyobb fejlődés is a szektorban. A Pay.UK piackutatása alapján a felhasználói szokások azt mutatják, hogy challenger bankoknál nyitott számlák száma folyamatos növekedésben van, ezen számlák tulajdonosainak 41%-a kártyát utazásra (leginkább külföldre, eltérő devizák használatához), 32%-a kiadásaik pontosabb nyomon követésére, 24%-a budgeting-re, míg 10%-a használja megtakarításra. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy a felhasználók ezeket a kártyákat még mindig csak másodlagos fizetési eszköz ként használják, és továbbra is klasszikus bankokban tartják a pénzüket. Ezt támasztja alá a Monzo, az angol fintech piac egyik legerősebb résztvevőjének 2019-es pénzügyi jelentése is, ahol rámutattak, hogy az aktív felhasználóknak csupán csak a 30%-a költ többet mint 1 000 Font havonta, így nagyon nehéz a felhasználókat arra ösztönözni, hogy náluk tartsák a megtakarításukat, és ne a klasszikus bankoknál vezetett számláikon.

Az elmúlt két évét kiértékelve az N26 realizálta, hogy a jelenlegi piaci modelljük nehezen állna meg a továbbiakban az angol piacon, függetlenül attól, hogy ez idő alatt közel 200 000 regisztrált felhasználót sikerült már összegyűjteniük. További fejlesztésekre és tőkebevonásokra lenne szükségük, hogy még erősebb piaci résztvevők lehessenek vagy fel kellene adniuk a szigetországi jelenlétüket. Eközben pedig véglegesen is bekövetkezett a Brexit, aminek jelenleg még nem lehet kiszámítani a piaci hatását, de az biztossá vált az N26 számára már most, hogy több nehézséget okozna mind pénzügyileg, mind energia befektetés szempontjából, hogy hozzáidomuljanak az új rendszerhez, mint ami megérné a további jelenlétüket, így végül a szigetország elhagyása mellett döntött a cég.

 

Forrás: thefintechtimes

 

Horváth Tamás