Kezd beindulni az open banking Németországban

Két új open banking megoldást vezet be Németországban a GoCardless. A brit szolgáltató egy fizetési és egy csalásmegelőző szolgáltatást vezet be a német piacon, ahol egyre jobban terjed az open banking. A brit szolgáltató egyike a terület európai éllovasainak, így logikus lépés a kontinensen való terjeszkedés.

Az Instant Bank Pay nevű megoldás lehetővé teszi a kereskedőknek, hogy bankszámlák közötti közvetlen utalásokat végezzenek open banking alapokon. Ezek előnye, hogy a kártyatársaságok kikerülésével kevesebb lépésből állnak és gyorsabban végbemennek, valamint jóval olcsóbbak is. A szolgáltatást igénybe vevő kereskedők így hatékonyabb alternatívát kapnak az egyszeri fizetések kezelésére.

A GoCardless kutatásai szerint a német kereskedők 88 százaléka a rendszeres bevételek mellett egyszeri fizetéseket is rendszeresen fogad be. Az Instant Bank Pay az ő feladatukat igyekszik megkönnyíteni, illetve segíteni őket működésük jövőbiztossá tételében. Az open banking fizetések terjedése ugyanis az általuk hordozott előnyöknek köszönhetően felgyorsul majd a következő években.

A másik német piacon bevezetett szolgáltatás a Verified Mandates, egy csalásmegelőző funkció, amelyet Nagy-Britanniában már most is többen használnak. A megoldás a nyílt bankolást egyesíti a beszedési megbízásokkal (direct debit) és képes már azelőtt hatástalanítani a fizetési csalásokat, hogy végbemennek. A beszedési megbízások lényege egyébként, hogy a bankszámlatulajdonos feljogosít egy másik felet arra, hogy elektronikusan pénzt vonjon le a számlájáról. Ilyen művelet például amikor jóváhagyjuk a Netflixnek, hogy havonta levonja a számlánkról az előfizetési díjat. 

A Verified Mandates az open banking segítségével automatikusan és azonnal hitelesíti az ügyféladatokat a beszedési megbízásra való felhatalmazási folyamat során. Amennyiben a megbízásokat nem a bankszámla tulajdonosa akarja engedélyezni, hanem valaki más, az eszköz azonnal megállítja az illetéktelen fél ténykedését.

A nyílt bankolás még Németországban is kifejezetten korai fázisban jár. A vártnál lassabb fogyasztói adaptáció ellenére a GoCardless masszív növekedésre számít, ahogy egész Európában erőteljes fellendülést jósol. A brit open banking szolgáltató szerint 2024 végére az öreg kontinensen 64 millió körül lesz az aktív open banking felhasználók száma. A lehetőség most adott, hogy a GoCardless új megoldásai kereskedők ezrei számára hozzák el a nyílt bankolás vonzó előnyeit.

Forrás: AltFi

Borítókép: Notion

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.