Kevesebb az új fintech Nagy-Britanniában

Érettebb fázisba lépett a brit fintech szektor, a jelek szerint ugyanis csökkenőben van a korai fázisban lévő fintechekbe való befektetések mértéke, valamint az újonnan alakuló startupok száma is leszállóágban van. A háttérben az állhat, hogy a befektetők inkább a megalapozott jövővel rendelkező fintechekre koncentrálnak, hiszen ők már jó eséllyel nagyobb sikerek elé néznek. 

A Clarus Investments kutatásában több, mint 1100 brit alapítású fintech szerepelt, amelyek mind 2009 után jöttek létre és legalább egy tőkebevonási kört végrehajtottak 2020 végéig. A vállalatok összesen 11,4 milliárd fontot vontak be, összesen 57 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, összértékük pedig 86 milliárd fontra tehető. A Clarus becslése szerint az 1100 vállalat közül nagyjából 150-en fognak valóban jelentékeny értéket teremteni tevékenységükön keresztül. Riportjukban kiemelték, hogy “nem szabad meglepődni, ha a többiek idővel eltűnnek.”

A Series A tőkebevonási körök volumen tekintetében 2018-ban voltak a csúcson 265 millió fonttal, 2019 után pedig az újonnan alapított fintechek száma éves szinten kevesebb, mint fele volt a 2015 és 2018 között megfigyelt adatoknak. A Clarus szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az innováció üteme lelassult, ahogy a befektetők figyelme átkerült a hosszú távon várható nyertesnek számító szereplőkre. Ők azok, akik napjainkban hatalmas tőkeinjekciókhoz jutnak, gondoljunk csak a Revolut idei nyári 580 millió fontos körére. 

Az is látszik, hogy a kezdeti nehézségeken túllendülő vállalatok később rezisztensnek bizonyulnak az akadályokkal szemben, ezt igazolja, hogy a legalább három évet megélő vállalatok 60%-a továbbra is képesek friss tőkéhez jutni. További 18%-uk friss tőke nélkül ugyan, de továbbra is működik, míg a maradék 22% vagy felfüggesztette működését, vagy sikeres exit révén elhagyta a piacot. 

A kutatásban résztvevő vállalatok 2020-ban összesen több, mint 5 milliárd dollárnyi bevételt könyvelhettek el, nyereségesség szempontjából azonban van még hova fejlődni, hiszen az adózás utáni eredmények összességében 2,2 milliárd font veszteséget tesznek ki. A fintechek kevesebb, mint 5%-a termel profitot, 80%-uk azonban növekvő veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a tavalyi év folyamán. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.