Kedvezőbb hiteleket kapnak a svéd vállalkozások

Nagyobb hitelösszegekhez és alacsonyabb kamatlábakhoz segíti az open banking a kis- és középvállalatokat. A Krea hitelezési platformja a Klarna Kosma banki adataival, a hitelképesség felmérésének fejlesztésével érte el ezt.

Még tavasszal jelentette be a Klarna, hogy belép az open banking szolgáltatók sorába. A vállalat 24 ország 15 ezer bankjának adataihoz fér hozzá és ezeket az adatokat képes megosztani ügyfeleivel. Már több vállalat is él a lehetőséggel, és a Klarnán keresztül szerez információkat ügyfeleiről.

Az egyik ilyen vállalat a Krea, egy svéd hitelezési platform, amely kis- és középvállalatokat köt össze hitelintézetekkel, segítve a cégek igényeihez legjobban illő hiteltermékek megtalálását. A közvetítés mellett a vállalkozások hitelképességének felmérésében is szerepet vállal a Krea, és ezt a tevékenységét emelte új szintre a Klarna segítségével.

Az új megoldás képes valós idejű adatok alapján felmérni az ügyfelek hitelképességét. Így a hitelintézetek nem egy potenciális elavult képet kapnak a cégek pénzügyi helyzetéről, hanem egy dinamikus, folyamatosan frissülő helyzetjelentést. Mindez annak köszönhető, hogy a megfelelő jóváhagyások birtokában a Klarna képes lehívni a legújabb tranzakciós adatokat az ügyfelek vállalati bankszámláiról.

A hitelképesség pontos ismeretével a bankok és egyéb hitelezők képesek nagyobb mértékben tájékozott döntéseket hozni. Így akár olyan cégeknek is adhatnak hitelt, amelyeknek más esetben nem feltétlenül adnának, vagy kedvezőbb feltételek mellett ítélik meg az igényelt vállalati hiteleket.

Nagyszerű kezdés és bíztató eredmények

Bár csak a nyáron került bevezetésre az új hitelképesség-felmérés, máris egyértelműen látszik, hogy valódban segítséget nyújt a hitelhez jutásban. Amennyiben a cégek megosztották bankszámlaadataikat, több előnyt is élvezhettek.

  • Átlagosan 15 százalékkal magasabb hitelösszegre voltak jogosultak az ügyfelek.
  • A kisvállalatok átlagosan 4 százalékkal alacsonyabb kamatláb mellett kaptak hitelt.
  • A gyengébb hitelképességgel rendelkező vállalatok esetében, a banki adatokhoz hozzáférést nyújtó cégek átlagosan 9 százalékkal több pénzt kaptak.

A Krea és a Klarna együttműködése tehát rávilágít arra, hogy az open banking képes számottevően javítani a hitelezési piac hatékonyságán. A bankszámlaadatokhoz való hozzáférés viszont csak egy lehetőség a sok közül, amellyel jobban megismerhető egy ügyfél hitelképessége. Például a digitális lábnyom elemzése egy ugyancsak közkedvelt és hatásos megoldás, amely segíti a hitelhez való hozzáférést.

(Forrás: Klarna)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.