Karbonkredit piacteret hoz létre a Cambridge-i Egyetem

Blokklánc technológián alapuló, karbonkredit kereskedő decentralizált piactér létrehozásán dolgozik a Cambridge-i Egyetem. A feladattal a Cambridge Center for Carbon Credits, azaz 4C lett megbízva.

A piactér célja a globális újraerdősítési kezdeményezések támogatása pénzügyi instrumentumok segítségével. Terveik szerint a decentralizált kereskedési megoldáson keresztül megvásárolt karbonkreditek által több forrás irányulhat majd környezetvédelmi projektek felé.

A fejlesztésben informatikusok és környezetvédelmi szakértők is részt vesznek, a megvalósítás során a Tezos blokkláncát fogják felhasználni. A Tezos rendelkezik a megfelelő okosszerződésbeli képességekkel, folyamatosan fejlesztés alatt áll, valamint egy viszonylag környezetbarát opciónak számít a többi blokklánchoz képest.

Proof-of-stake mechanizmusának köszönhetően például jelentősen kevesebb károsanyag-kibocsátással jár egy NFT létrehozása a Tezoson, mint az Ethereumon. Számokba foglalva három NFT-hez körülbelül 25 grammnyi szén-dioxid köthető az előbbin, míg 415 kilogrammnyi az utóbbin.

A bejelentés során Anil Madhavapeddy, a központ igazgatója kitért arra is, hogy a jelenlegi karbonkredit akkreditációs rendszerek költségesek, lassúak és pontatlanok. Az ilyen rendszerek által lecsökkent bizalmat szeretné visszahozni a Cambridge-i Egyetem a környezetvédelem finanszírozásába.

Forrás: Cointelegraph

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.