FLIT Invest – magyar-amerikai fintech sikersztori

Nem mindennap számolhatunk be magyar érintettségű tengerentúli fintech cégekről, a New York-i székhelyű FLIT Invest azonban most alkalmat szolgáltat erre. A FLIT egy társadalmi célú befektetésekre specializálódott online bróker, melynek szolgáltatása jelenleg fejlesztés alatt áll, az érdeklődők azonban már regisztrálhatnak a várólistára. A folytatásban a FLIT Invest szolgáltatását vizsgáljuk meg közelebbről.

Az indulást követően a felhasználók egy hosszú listából kiválaszthatják azokat az értékeket, amik a legfontosabbak számukra, legyen szó környezetvédelemről, zöld energiáról, nemi és faji egyenlőségről, vagy épp az egészségügyhöz való társadalmi hozzáférés növeléséről. Három alapvető értéket lehet kiválasztani, ezek pedig fontossági sorrendbe is rendezhetők. A felhasználók eldönthetik, hogy maguk válogatják össze a megadott elvek mentén portfóliójukat, vagy inkább a FLIT Climate Action portfóliójába szállnak be. Utóbbit a vállalat szakemberei válogatták össze és az említett értékek képviselete mellett arra is gondosan ügyeltek, hogy egyáltalán ne szerepeljenek benne fosszilis üzemanyagok kitermelésével foglalkozó vállalatok.

A felhasználók portfólióját a központi alap mentén alkotják meg úgy, hogy az kiemelten reflektáljon az előzetesen megjelölt három alapértékre. Lehetőség van az egyénileg nemkívánatosnak ítélt befektetési lehetőségek elutasítására is, függetlenül attól, hogy fakivágást végző, gépfegyvereket gyártó, vagy épp magánbörtönöket fenntartó vállalatról van szó. Ezzel szemben a felhasználók dönthetnek úgy is, hogy befektetnek ezekbe a vállalatokba és aktivista részvényesként, belülről igyekeznek pozitív értéket teremteni a vezetőséggel szembeni nyomásgyakorlással. Utóbbi alatt a fenntartható, társadalmilag korrekt és vállalatirányítási szempontból transzparens értékek számonkérése is érthető. 

A FLIT Invest kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a platformon ne jelenjenek meg környezettudatos vállalatként olyan entitások, akik greenwashingot végeznek és ezáltal megtévesztik a külvilágot. A fintech által alkalmazott befektetési módszer igazodik a Global Impact Investing Network (GIIN) ajánlásaihoz és követi az Impact Management Project által megfogalmazott normákat. 

Azt, hogy a felhasználók pontos képet kapjanak az általuk elért hatásról számos funkció segíti. A portfóliók úgy kerülnek összeállításra, hogy a szén-dioxid emissziók mértéke a lehető legkisebb legyen, a felületen pedig meg is jelenítik mindenkinek, hogy hány százalékkal teljesítenek jobban ezen a téren, mint az átlag lakossági befektető. A felhasználók napi szinten értesítve vannak eredményeikről, megtudhatják például, hogy mennyi emissziót kerültek el sikeresen és mekkora mennyiségű szén-dioxidot semlegesítettek. A nagyobb befogadhatóság érdekében ezeket a számokat szemléletes módon átváltják, így kiderül, hogy egy adott felhasználó hány telefont tudna feltölteni az általa megtakarított energiával. Szintén megjelenítik, hogy ki-ki mennyivel járult hozzá az ENSZ  17 fenntartható fejlődési céljához, így egyszerűen felmérhető a kiváltott hatás, ennek alapján pedig tovább szofisztikálható a portfólió összetétele. Ezek a kreatív és inspiráló adatok megerősítik az ügyfeleket, hogy jó úton járnak és még inkább arra ösztönzik őket, hogy folytassák a pozitív társadalmi értékteremtést befektetéseiken keresztül.

A FLIT Invest és Alejandro Fritz vezérigazgató csapatában több magyar vezető is megtalálható, például a technológiai vezető szerepét betöltő Czifra Martin, vagy a stratégiáért és a társadalmi célú befektetésekért felelős Papp Richárd. A szoftvermérnöki csapatban is találhatók magyar szakemberek, vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi magyar-amerikai sikersztori van kialakulóban a tengerentúlon. 

Forrás: FLIT Invest

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.