Ezek a neobank alapítók jellemző tulajdonságai

Az elmúlt években mindenféle jellemzők alapján mutattunk be, és hasonlítottunk össze neobankokat a földgolyó különböző szegleteiből. Folyamatosan monitorozzuk a fintech bankokat ügyfélszámuk, mobilapplikációjuk, termékeik, termékeikhez kapcsolt funkcióik és persze piaci értékük alapján. Időről időre hírt adunk, ha valami újdonság, érdekesség, vagy pletyka üti fel a fejét valamelyik újhullámos pénzintézet háza táján. Sőt, Fintech Milliomosok névre keresztelt videó sorozatunkban korábban bemutattunk néhány alapítót is, ám méltánytalanul keveset foglalkoztunk velük, pedig végső soron az ő bátorságuknak köszönhetjük a pénzügyi és technológiai szektorok új metszéspontját. Ezt a hiányosságot orvosolja a WhiteSight indiai tanácsadócég munkája, amiből néhány napja már elhoztunk néhány gondolatot. Most a neobankok alapítóinak jellemzőit mutatjuk be.

A Top 20 neobank összesen 55 alapítóval rendelkezik, itt tehát jön is az első adat: bankonkét átlagban 3 alapításban résztvevő személyről beszélhetünk, az tehát kijelenthető, hogy ezek a startupok nem one-man-show-k. Az alapítók átlagosan 15 év szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a két szélsőség az amerikai Atom Bank 22,5 évvel, illetve az N26 3,5 évvel.

Az alapítók 36%-a már létrehozott valamilyen startupot a toplistás digitális bank előtt, ezeknek is közel a fele (46%) minimum két cég születésében vett részt. Az 55 alapítóból mindössze 4 képviseli a gyengébbik nemet, a nők aránya tehát 20% alatt van. Az említett négyes egyébként a Starling, a NuBank, az Upgrade és a judo Bank csapatából kerül ki.

10 főnél is kevesebben vannak, akik nem pénzügyi szektorból érkeztek, és technológiai tapasztalatuk sincsen. Érdekes, hogy ezt a trendet vizsgálva az látszik, hogy az alapítók 69%-a pénzügyi háttérrel érkezett.

Érdekes, homogénnek semmiképpen nem mondható elit csapatról beszélhetünk, ami magyarázat a top 20, klasszikus bankszektort felforgató startup sokszínűségére.

Forrás: WhiteSight

Suppan Márton

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.