Ez a régió most a világ leggyorsabban fejlődő kriptopiaca

A kriptopiacok a Közel-Keleten és Észak-Afrikában (MENA) növekednek a leggyorsabban a Chainalysis blokklánc adatplatform legújabb jelentése szerint.

A Chainalysis részleteket közölt a hamarosan megjelenő jelentéséből, amely a kriptopénzek teljesítményét vizsgálja a világ minden régiójában. A kivonat a jelentés MENA-fókuszú fejezetének megállapításait tartalmazza.

Ebben a régióban a magánszemélyek 566 milliárd dollárt kaptak kriptovalutában 2021 júliusa és 2022 júniusa között. Ez az összeg az előző évhez képest 48 százalékos növekedést mutat. A MENA-t Latin-Amerika (40 százalékos növekedés) és Észak-Amerika (36 százalék) követi a sorban, míg a lista végén Kelet-Ázsia található 4 százalékos bővüléssel. Kelet-Európa 22, Nyugat-Európa pedig 15 százalékos növekedést ért el egy év alatt a kriptotranzakciók volumenét nézve.

Forrás: Depositphotos

A jelentés azt is megállapítja, hogy a MENA hozzájárulása a globális kriptovaluta-tranzakciókhoz 2,2 százalékkal nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a MENA az összes globális kriptotranzakció 9,2 százalékát tette ki a jelentéssel érintett évben – ezzel a régiót a világ leggyorsabban növekvő kriptopiacává téve.

A régióban Egyiptomban nőtt leginkább a tranzakciók volumene, több mint 220 százalékkal, megelőzve Szaúd-Arábiát (194,8 százalékos bővülés), Libanont (120,9 százalék) és Marokkót (120,8 százalék). Ezek az adatok is jól jelzik a kriptopénzek egyre növekvő elfogadottságát a régióban.

„Ha megnézzük az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) piacait, úgy véljük, hogy ezt az elfogadást a fiatal, technológia iránt fogékony, korai alkalmazók hajtják, akik befektetési lehetőségeket keresnek, és jelenleg elkötelezettek a kriptopiac iránt” – fogalmazott Erzse Ákos, a dubai székhelyű BitOasis kriptotőzsde közpolitikai vezetője.

A tálibok padlóra küldték az afgán kriptopiacot

Annak ellenére, hogy a kriptopiacok a Közel-Kelet és Észak-Afrika gyakorlatilag minden országában növekedtek, Afganisztánban drámai visszaesés tapasztalható, mióta a tálibok 2021 augusztusában átvették a hatalmat.

A Chainalysis 2021-es globális kripto elfogadási indexe Afganisztánt a világ 20 legjobb országa közé sorolta. A 2022-es index Afganisztánt viszont már a legalsó helyre tette. A kriptotranzakciók csökkenése annak köszönhető, hogy Afganisztán új uralkodó állami szerve a kriptopénzeket a szerencsejátékkal egyenértékűnek nyilvánította.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.