Egy kínai app több mint 2 millió wifijelszót söpört be

Az egyik népszerű wifikereső alkalmazásnak köszönhetően több mint 100 ezer felhasználótól több mint 2 millió wifijelszó szivárgott ki az internetre. Emellett a felhasználók akaratlanul rengeteg infót átengedtek a fejlesztőknek.

Több mint 100 ezer felhasználó töltötte már le androidos készülékére azt az alkalmazást, ami sokat segíthet spórolni a mobilinternettel. A WiFi Finder nevű applikáció pontosan azt kínálja, amit a neve is sugall: megkeresi és megmutatja azokat a helyeket, ahol wifire csatlakozva lehet internetezni. Most azonban egy igen rossz hír érkezett a népszerű alkalmazásról, áll a Hvg.hu cikkében.

Jelszavak, hálózatok nevei, koordináták

A TechCrunch beszámolója szerint a kínai székhelyű app a több mint 100 ezer felhasználójától összegyűjtötte az általuk használt hálózatok jelszavát. Ez világszerte több mint 2 millió jelszót jelent. A WiFi Finder lehetővé tette a felhasználók számára, hogy “feltöltsék” az eltárolt jelszavakat, de az app nem tudott különbséget tenni a nyilvános és az otthoni hálózatok között. Az internetre kikerült adatbázis a jelszavak mellett többek között a hálózatok neveit és pontos földrajzi koordinátáit is tartalmazza.

Az adatbázist a GDI Foundation kiberbiztonsági kutatója, Sanyam Jain szúrta ki. A szakember ezután egy társával, Zack Whittakerrel megpróbálta felvenni a kapcsolatot az alkalmazást kiadó céggel, de két hét alatt sem jártak sikerrel. Végül a felhőszolgáltató DigitalOcean lépett közbe, és kapcsolta le az adatbázist.

Teljes cikk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.