Blockchain X Koronavírus

A COVID-19, közismert nevén a koronavírus hatalmas sokkhullámot keltett az egész világon, mivel terjedésének mértékét és sebességét egyre nehezebb nyomon követni. Ennek érdekében a kínai tech vállalatok a blockchain alkalmazásával próbálják mégis nyomon követhetővé tenni terjedését, illetve tovább fejleszteni az orvosi felszerelések ellátási láncát, az orvosi ellátást, az adatok kezelését, illetve az orvosi tanácsadást és a fertőzés tüneteinek azonosítását. Januárban összesen 29 koronavírus elleni blokklánccal kapcsolatos alkalmazás került piacra.

Adományok nyomon követése

A korábbi botrányok miatt megkèrdőjelezhetővè vált a kínai Vöröskereszt hírneve, ami arra késztette a polgárokat, hogy megfontolják az adományozást. Válaszul a Hangzhou-alapú blokklánc-indító Hyperchain egy adománykövetési platformot fejlesztett ki, amelynek segítségével már közel 2 millió dollárnyi adomány gyűlt össze. A felajánlók ellenőrizhetik, illetve nyomon követhetik adományaik célba érését.

Biztosítási igények

A Xiang Hu Bao, blokkláncon alapuló kollektív kármegosztási platform már 104 millió felhasználóval rendelkezik. Az Alipay alkalmazásán keresztül a felhasználók biztosítási igényt nyújthatnak be, ami egy blockchain által leegyszerűsített felülvizsgálati és jóváhagyási folyamaton megy keresztül. Emellett, a fertőzés kockázatát is mérsékli, mivel a platform emberi bevonás nélkül képes tranzakciókat feldolgozni.

Orvosi felszerelések követése

Az Alipay blokklánc alapú platformja lehetővé teszi a felhasználók számára a járvány megelőzési felszerelések (maszkok, kesztyűk, egyéb védőeszközök) keresletének monitorozását. Kínában az elmúlt időszakban az arcmaszkok hiánya volt a legnagyobb kihívás. Az NDRC (National Development Reform Comission) szerint a napi termelés 15,2 millió maszk körül van, viszont a kereslet 50-60 millió. A kereslet és a kínálat közötti drámai különbség a hamisítványok előállításának hirtelen növekedéséhez vezetett: Kínában eddig 1560 letartóztatás törtènt és 31 millió hamis arcmaszkot foglaltak le.

Vírus megfigyelés

Az Acoer blokklánc megoldásokat biztosító cég a HashLog nevű alkalmazás segítsègèvel lehetővé teszi az egészségügyi intézetek számára a vírus terjedésének nyomon követését. A platform segít a tudósoknak és újságíróknak a friss járványügyi adatok hozzáfèrèsèben, míg az Alibaba Cloud fejlesztése pedig a betegek és az esetleges megbetegedések nyomon követésében. A platformot ingyenesen biztosítják az ország összes kórházának, így az orvosok ellenőrizhetik a betegek kórtörténetét.

  • A blokklánc technológia segít összekapcsolni a helyi kórházakat és egészségügyi szervezeteket azokkal a zónákkal, ahol a vírus terjedhet.
  • Az országok képesek lesznek megerősíteni küzdelmüket azokon a területeken, ahol a vírus potenciálisan elterjedhet, mivel így például növelni lehet az orvosi személyzet lètszámát.
  • A helyi kórházak nyilvános személyi igazolvány formájában képesek lesznek rögzíteni az influenza vagy vírusszerű tüneteket mutató betegek adatait a technológia platformján.

A blokklánc fejlesztèsei támogatják az egèszsègügyi biztosìtás ès vakcina ellenőrzèsèt, az adományok nyomon követését, ezáltal a technológia létfontosságúvá fog válni a következő évtizedben.

Lauri Sonia

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.