Az angolok biztos legyőzik a franciákat egy fronton

Ma játszik egymással Anglia és Franciaország a labdarúgó világbajnokságon. A negyeddöntős mérkőzés felvezetéseként összevetjük a két országot. De most az eredményjelzőt nem a futballtudás fogja befolyásolni, hanem a fintech szektor. Vessünk hát egy pillantást a két ország öt alszektorára.

Neobankok – Anglia rögtön nagy góllal kezdi a mérkőzést

Az angol neobanki szektor az egyik legerősebb a nemzetközi színtéren. Elég csak megemlíteni a Revolutot – bár a neobank Litvániában is be van jegyezve, az Egyesült Királyságban kezdte meg az útját. Napjainkban már 35 országban van jelen és egy közkedvelt pénzügyi szuperapp lett.

De még a Revoluton túl is rengeteg digitális bank született a szigetországban: a Monzo, a Starling Bank, az OakNorth Bank, az Atom Bank, valamint a Zopa is – és ez még csak nem is az összes név.

Bármelyik országnak nehéz lenne felvennie a versenyt ezzel a felhozatallal. Franciaországból kiemelhetjük a szuperapp álmokat dédelgető Lydiát, vagy a telekommunikációs vállalat alá tartozó Orange Banket. Viszont még ez az érdekes felhozatal sem elég az angol neobanki szektor ellen, így 1-0 Angliának.

Családi bankolás – Franciaország nem rendül meg, egyenlít

Az angol GoHenry egy közismert szereplő a családi bankolás területén. Sőt, idén arról számoltunk be, hogy pont egy francia startupot vásárolt fel. A Pixpay-akvizícióval Franciaországban akarja megkezdeni terjeszkedését a startup.

Azonban nehéz dolga lesz. Franciaországban nincs hiány családi banki appokból. A Kard, a Vybe és a Xaalys is a fiatalok pénzügyi igényeire szakosodott. Mivel a piac méretéhez képest több nevesebb szolgáltatója is van az országnak, a „gólt” Franciaországnak adjuk. 1-1.

KKV megoldások – Gyors gólváltás: francia gól, majd angol válasz

Franciaországban található az egyik legmeggyőzőbb, egyéni vállalkozókra és KKV-kra specializálódott fintech cég a Qonto formájában. Mellette még említést érdemel a már felvásárolt Anytime, a Prismea, valamint a Shine is.

Angliában kifejezetten erős a hitelezők felhozatala, ha egyet kellene kiemelni közülük a neobankokon kívül, az mindenképpen a tőzsdén jegyzett Funding Circle lenne.

Vállalati költségkártya és költségmenedzsment szolgáltatókkal mindkét ország jól áll. Angliában van a Soldo központja, valamint a Payhawk egyik központi irodája. Ezzel szemben Franciaország a Spendesk otthona.

Nem itt dől el a meccs. A KKV-szegmensnek szánt megoldások alapján nem szívesen választanánk a két ország között, így az állás 2-2-re módosul.

Zöld pénzügyek – Intenzív oda-vissza játék után váratlan angol gól

A francia zöld pénzügyi szektor egyeseknek meglepően pezsgő lehet. A Green-Got, Helios, Compte CO2 és OnlyOne mind ismeretre méltó startupok az aktív ökoszisztémában.

A másik oldalon is sok zöld megoldásokra szakosodott szolgáltató található. Ilyen a Tandem Bank, a Tred, a Treecard, a Kroo, valamint az ekko is. Bár nem fintech cég, muszáj megemlíteni a NatWestet is – a nagybank folyamatosan hozza az alapvető banki kínálaton kívülre eső, zöld pénzügyi fintech megoldásokat.

Nincs egyértelmű fölény, de a gól az angoloké. 3-2.

Insurtech – Eldőlt a meccs, nyert Anglia

Az utolsó szakaszhoz érkeztünk. Az insurtech szektorban Anglia és Franciaország is rendelkezik egy-egy nagy játékossal, amelyeket most kiemelünk. Az egyik az angol YuLife, a másik pedig a francia Alan. Mindketten színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak, mindketten képesek több száz millió dollárt megmozgatni, ha befektetésekről van szó.

Azonban, ha a teljes piacot nézzük majdnem kétszer annyi angol insurtech startup van, mint francia. Pontosabban 114 és 69. Ebből a számból kiindulva megint az angolok jönnek ki jobban, így nekik írjuk jóvá a gólt.

Végül fintech tudás alapján 4-2-t adunk Angliának. Este kiderül, hogy ez mennyire van szinkronban a két válogatott játékával.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.