Augusztusi Fintech Körkép

Az év nyolcadik hónapjában sem szenvedtek hiányt hírekben, izgalmas és jelentős fejleményekben a fintech szektor követői, havi körképünk pedig ezeket igyekszik rendszerezett módon prezentálni az érdeklődőknek. 

Ami a tőkebevonásokat illeti, darabszám tekintetében csökkenést, volumenben ugyanakkor növekedést tapasztaltunk, ami véleményünk szerint nagyban tulajdonítható a nyári uborkaszezon végének. A jelentős tőkeemelést végrehajtó vállalatok között szép számmal találunk fejlődő országokból és a fintech piac szempontjából kevésbé jelentős országokból származó szereplőket, ami a nemzetközi terjeszkedés és a szektor éretté válásának egyértelmű jelének tekinthető.

A hónap legfontosabb hírei között olyan eseményekről számolhattunk be, mint az Amazon belépése a Buy Now, Pay Later szektorba, vagy a PayPal kriptoszolgáltatásainak érkezése az Egyesült Királyságba. Mindkét lépés egyértelmű elköteleződést jelez a meghatározó szereplők részéről olyan újabb, feltörőben lévő szektorok mellett, amelyek idén érezhetően bekerültek a mainstreambe és nagy népszerűségre tettek szert a fiatal, digitális térben otthonosan mozgó fogyasztók körében.

A fintech infrastruktúra szolgáltatók az embedded finance (beágyazott pénzügyek) penetrációjának növekedésével továbbra is egyre nagyobb haszonélvezőnek számítanak a fintech piacon. A komplett API szettet szolgáltató Rapyd 300 millió dolláros tőkeinjekciója, a gépi tanulásra épülő folyamatok sokasodása, valamint a bankolatlan lakosság minőségi kiszolgálásának fontossága egyaránt jelentős vonásai voltak a hónap B2B fejleményeinek.

Az end-userekre szakosodott fintechek között szinte minden hónapban találunk okot arra, hogy méltassuk a Revolutot, a brit neobank ugyanis értelmezhetetlenül gyors termékfejlesztést folytat eddig 2021-ben. Ezúttal valós idejű fizetésfolyósítással bővült termékpalettájuk. A BNPL szektor sem volt csendes, a szolgáltatás irányába nyitó PayPal a késedelmi díjak eltörlése miatt került be a hírekbe, míg a rugalmas és sokféle konstrukcióiról ismert Butter ezúttal hosszabb távú BNPL megoldásával nyerte el a piac elismerését. 

A hagyományos bankok is folytatták félreérthetetlen nyitási kísérleteiket a fintech megoldások irányába. Nem volt hiány BNPL szolgáltatásokban, többek közt a Scotiabank, a Commonwealth Bank of Australia és a Citi részéről sem, de a zöld pénzügyi termékek is erős hónapot zártak, hiszen a NatWest és az ABN Amro is zöld jelzáloghitellel gazdagította termékpalettáját. A Royal Bank of Canada új, gyermekeknek szóló pénzkezelési appja az egészségesebb pénzügyi helyzet elősegítségének céljával jött létre, rávilágítva a leendő ügyfelek edukálásának fontosságára.

A bigtechek is a már megszokott módon aktivizálták magukat, ennek ékes példája a már említett Amazon BNPL szektorba való belépése, de az Apple júliusban érkező BNPL megoldása már élesben is bemutatkozott augusztusban, hiszen a szolgáltatás elérhetővé vált Kanadában. A Microsoft egy vállalatoknak szóló oktatási platformot hozott létre a KPMG-vel együttműködésben, ami megintcsak az edukáció növekvő fontosságát igazolja. A Facebook két viszontagságos sorsú projektje, a Novi nevű digitális pénztárca és a Diem stablecoin továbbra is kétséges jövő elé néz, főleg az utóbbi engedélyszerzése akadozik.

A telekommunikációs szektor pénzügyi jellegű törekvéseit bemutató fejezetünkben ezúttal az Orange digitális mobilbankja, az Orange Bank került górcső alá. Elemzésünkben rámutattunk a telcok számára elérhető neobanki lehetőségekről az Orange termékfejlesztési gondolatmenetét elemezve és értékelve.

A hazai piacon erős hónapja volt a fenntarthatóságnak, számos ilyen jellegű fejleményről számolhattunk be augusztusban. Az MNB publikálta a Zöld Jelzálog-vásárlási Program részleteit, ezt nem sokkal követte az első hazai Zöld jelzáloglevél-kibocsátás az OTP Bank jóvoltából. Szintén az OTP Bankot illeti elismerés Magyarország első fenntartható anyagokból készült bankkártyájának bemutatásáért, míg az Erste Bank az első fenntarthatósági jelentés publikálásával tett fontos lépést a transzparens zöldülés irányába. 

A V4-es országokban sem állt meg az élet, főként Csehországban és Lengyelországban mentek végbe tőkebevonási körök, valamint álltak elő újításokkal a helyi ökoszisztéma tagjai. Különösen a fizetési piacról és a vagyonkezelési szektorból érkeztek friss fejlemények, elég csak a magyar Barion csehországi sikereire, az Equa Bank új funkciójára, vagy épp a Fondee friss tőkebevonására gondolni. A V4 országok fintech ökoszisztémája közül főleg Lengyelország kezd érett fázisba lépni, de a jövőre nézve biztató, hogy a másik három országból is szép számmal érkeznek a sikertörténetek. 

Marketing szempontból a NatWest Bankot emeltük ki pozitív értelemben, a brit pénzintézet ugyanis zöld fronton tett le szignifikáns eredményeket az asztalra. A Spotify-jal közös zöld pénzügyi podcast indulása mellett karbonkalkulátorral is bővítették applikációjukat, amihez ingyenesen férhet majd hozzá 8 millió ügyfelük. Szintén fontos fejlemény, hogy zöld jelzáloghitel konstrukcióval is jelentkeztek, éppen ezért kijelenthető, hogy azon kevés pénzintézet közé sorolhatják magukat, akik a klímaügyben a hangzatos kijelentések mellett érdemi tettekkel is képesek voltak előállni.

Felhasználói felület és élmény tekintetében megfigyelhető, hogy egyre több fintech szakít a hagyományokkal és mernek új attitűdöt és megközelítést alkalmazni szolgáltatásaik designjában és tálalásában. A DeadHappy digitális életbiztosító és a Cleo pénzügyi asszisztens applikáció egyaránt ezt az utat választotta és formabontó hozzáállással, valamint szokatlan őszinteséggel alkották meg színvonalas digitális pénzügyi megoldásaikat, amelyekkel hatékonyan képesek értéket teremteni jellemzően fiatalabb ügyfélkörüknek. 

A blockchain technológia terjedése szintén folytatódott, a Visa például egy ismertebb NFT megvásárlásával jelezte támogatását az NFT-k piaca felé, ez jelentős növekedéshez is vezetett a kereskedelmükben. A PayPal kriptoszolgáltatásainak Nagy-Britanniába való megérkezését már említettük, de blockchain fókuszú újítással állt elő a Venmo, a BBVA és a Standard Chartered is, ami egyértelműen a mainstreammé válás folyamatát látszik megerősíteni.

További trendként jelen volt a BNPL szektor élénkülése (legyen szó a Big Techek és inkumbensek belépéséről vagy épp a meglévő szolgáltatók újításairól), a további  zöld pénzügyi termékek megjelenése, de a fejlődő országok fintechjeinek érdekes újításairól is volt mit mondanunk augusztusban.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a hónap fejleményeinek relevanciájáról a hazai piac kontextusában, mind a lehetőségeket, mind a fenyegetéseket értékelve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.