Olimpiát is rendezne Katar a világbajnokság után

Katar úgy véli, hogy a világbajnokság olyan jól sikerült, hogy ugródeszkaként szolgálhat a legnagyobb sportesemény, az olimpia megrendezéséhez. A The Guardian értesülései szerint az ország készen áll arra, hogy újra megmutassa mit tud. Várhatóan 2036 őszén újra pályázik a játékok megrendezésére, annak ellenére, hogy korábban már háromszor is kudarcot vallott.

A korábbi pályázatok esetében Katar azért maradt alul, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon (NOB) belül kételkedtek abban, hogy egy ilyen kis országnak megvan az infrastruktúrája egy olyan esemény megrendezéséhez, amely 32 sportágban 10 500 sportolót és több millió nézőt vonz. Dohában azonban egyre nagyobb az optimizmus. Úgy vélik, a 2022-es futball világbajnokság bizonyíték arra, hogy az ország képes egy olimpiát is lebonyolítani.

Katar szerint a világbajnokságon is használt légkondicionált stadionok olyan sikeresnek bizonyultak, hogy kiterjesztenék más szabadtéri helyszínek pályáira is. Egy ilyen forgatókönyv lehetővé tenné, hogy elkerüljék a 2019-es atlétikai világbajnokságon történt fiaskót, amikor a női maratonfutás mezőny közel fele kiesett a nagy hőség és a páratartalom miatt.

A fejlett pénzügyi infrastruktúra is adott. A világbajnokság során a Visa két érdekes megoldással is szolgált. Az egyik egy azonnal kibocsátott prepaid kártya volt, amelyen animált illusztrációk jelentek meg. A másik pedig az arcfelismerésen alapuló fizetés jóváhagyás, melyeket a Qatar National Bank és a POP ID csapatával közösen tett lehetővé a vállalat hálózatán belül. Bár a Visa elsősorban FIFA-szponzor, kár lenne ezeket a megoldásokat nem tovább vinni más együttműködéseknél.

Logisztikai kihívások

Ugyanakkor logisztikai kihívásokkal is számolni kell. Például azzal, hogy miként lehet egy hegyikerékpár-versenyt megrendezni egy olyan országban, aminek legmagasabb tengerszint feletti pontja kb. 103 méter. Katar úgy véli, hogy a szálláshelyek, a közlekedés és a stadionok nagy része már rendelkezésre áll a jövőbeli játékok megrendezéséhez. Egy új olimpiai stadiont mindenesetre kellene építeni, mivel a 2019-es atlétikai világbajnokságot rendező Khalifa Nemzetközi Stadion befogadóképessége alig több mint 45 000 fő.

Szponzorációs aggályok

A NOB emellett azt sem tűrné el, hogy bármelyik szponzorának a termékeit néhány nappal a játékok kezdete előtt eltávolítsák. Pont ahogyan a Budweiser szembesült ezzel, miután Katar alkoholtilalmat rendelt el a stadionokban a nézők számára. A NOB elnöke, Thomas Bach is úgy gondolja, hogy nem támogatja Katar pályázatát. Ő azonban 2025-ben, egy évvel a 2036-os játékok megrendezésének helyszínéről szóló döntés előtt leköszön, és várhatóan egy évvel azelőtt, hogy a döntést meghozzák.

A 2036-os játékokra várhatóan olyan országok is pályáznak, mint India, Indonézia és Törökország.

(Forrás: The Guardian)

(Borítókép: Depositphotos)

katarOlimpiavilágbajnokság