Shoal – egy nagybank és egy neobank találkozása

Zöld pénzügyi applikációt dob piacra a Standard Chartered innovációs üzletága, az SC Ventures. A Shoal a Starling Bank Banking-as-a-Service szolgáltatását felhasználva kínál környezetvédelmi megoldásokat az Egyesült Királyságban.

A Shoal egy fenntarthatósági fókusszal rendelkező digitális platform, amely 2022-ben válik széles körben elérhetővé az Egyesült Királyságban. Első terméke egy megtakarítási szolgáltatás lesz, melynek keretein belül az ügyfelek kiválaszthatják, hogy milyen környezetvédelmi projektek támogatása révén szeretnék kamatoztatni pénzüket. Többek közt újrahasznosított energia, víztisztítási és közösségfejlesztési projektek közül is választhatnak majd.

Kifejezetten érdekes a Shoal üzleti háttere. Bár a kezdeményezés a Standard Chartered innovációs üzletágától ered, az nem az anyabank infrastruktúráját veszi igénybe, hanem egy neobankét, pontosabban a Starling Bankét. A Shoal a Starling-as-a-Service szolgáltatáson keresztül használja fel a Starling Bank API-jait, technológiáját és banki engedélyét a megtakarítási megoldás kifejlesztése érdekében.

Bill Winters, a Standard Chartered vezérigazgatója így nyilatkozott: „Amíg a COP26 konferenciától vártuk azt, hogy felgyorsítsa a kormányzati döntéshozást, addig a Starling Bankkal kötött együttműködésünk szemléltető példa a privát szektor klímavédelmi befektetéseket támogató lépéseiről. Izgatottak vagyunk, hogy a Shoalon keresztül jelentős lakossági tőkét tudunk fenntartható projektek felé irányítani a világ azon részeire, ahol a legnagyobb hatást lehet elérni. Ezáltal ügyfeleink úgy keresnek pénzt, hogy az jótékony célokat támogat.”

Forrás: AltFi, Fintech Futures

Qayum Dániel