Pénzmosás változások 2022 konferencia

Fejlődnek a pénzügyi szolgáltatók és velük együtt fejlődnek a pénzmosás és terrorizmus finanszírozási technikák is. A változó, egyre inkább digitalizált környezetben a szabályoknak is változniuk, bővülniük kell, hogy lekövessék az új pénzügyi szolgáltatások és termékek adta lehetőségeket. A kriptovaluták megjelenésével a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása is új szakaszba lépett, amit szükségszerűen a szabályoknak is követniük kell.

Május 11-én, szerdán tartják a „Pénzmosás változások 2022” konferenciát az IRR Magyarország szervezésében. Az elsősorban szakembereknek szóló szaknapon bemutatásra kerül az új EU-s pénzmosás megelőzési rendelet, az új Európai Pénzmosás elleni ügynökség, és a kriptovaluták szabályozása is terítéken lesz. Az előadók soraiban olyan magyar pénzmosási, compliance és bűnmegelőzési szakértőket köszönthetünk, akik a gyakorlatban alkalmazzák a pénzmosás elleni szabályokat és technikákat.

Az Európai Unió egyik fontos célkitűzése, hogy harmonizálja a tagállamok pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni szabályait, egységesítse a fellépést és növeleje a tagállamok közötti együttműködést. A pénzügyi bűncselekmények jellemzően nem állnak meg a határokon, a pénzmosók és a terrorizmust finanszírozó bűnözők tevékenységüket globális szinten űzik, ami alól az EU tagállamai sem kivételek. Ezért szorgalmazza az EU évek óta a közös szabályok felállítását és kiterjesztését, az átláthatóbb felügyeletet, a szorosabb együttműködést és az új pénzügyi termékek szabályozását.

Közismert, hogy az elektronikus pénzek és számlák szabályozása a 2015-ös párizsi terrortámadásokra adott gyors és átfogó reakció volt, mivel a terroristák finanszírozását legalább részben elektronikus pénzekhez kapcsolódó számlákon keresztül oldották meg. A szabályozás többek között szigorította az anonim kártyákon tárolható maximális összeget és a bankokéhoz hasonló szabályok alá vonta az e-pénz kibocsátó fintecheket. A kriptovaluták elterjedése is komoly pénzmosási és terrorizmus finanszírozási kockázatokat rejt, egyes szakértők szerint a kriptovaluták sokkal komolyabb kihívást jelentenek, mint a többi digitális pénzügyi termék. A törvényalkotók és a hatóságok gyakran kullognak a technológia után és ez vélhetően most sincs másként, ezért a kriptovalutákra vonatkozó szabályok fejlesztése időszerű volt az EU részéről.

A Pénzmosás változások 2022 konferencia témája kifejezetten szakmai, azonban nagyon is aktuális és egy rendkívül súlyos problémát jár körbe. A pénzmosás elleni védekezés évről évre egyre nagyobb gondot jelent a bankok és más pénzügyi szolgáltatók számára: mind a pénzmosás volumene, mint pedig a büntetések összege dollár milliárdokban mérhető, és évről évre kétszámjegyű növekedést mutat. A pénzmosásra és a radar alatti pénzek mozgatására szakosodott bűnözők felderítése meglehetősen nehéz és költséges feladat, pedig kiemelten fontos lenne, nemcsak a gazdaság kifehérítése és a szervezett bűnözés visszaszorítása, hanem a terrorizmus finanszírozásának elvágása érdekében is. A pénzmosás elleni fellépés így egyszerre gazdasági és alapvető biztonsági kérdés is

Helyszín: Courtyard by Marriott Budapest City Center.

Az esemény regisztrációhoz kötött. További információért látogassanak el az esemény honlapjára: Pénzmosás változások 2022 konferencia.