Játékká válik a hiteltörlesztés

Gamifikálja, azaz játékosítja hiteleinek törlesztését a Sezzle. A „Buy Now, Pay Later” (BNPL), magyarul „Vásárolj Most, Fizess Később” területén tevékenykedő fintech egy „Payment Streaks” nevű funkciót vezetett be, amelytől azt reméli, hogy színesebbé teszi és megkönnyíti a hitelek törlesztését ügyfelei számára.

A Sezzle a „Payment Streaks” bevezetésével egy játékosított hűségprogramot ad ügyfeleinek. A program keretein belül a felhasználóknak minden egyes beütemezett törlesztőrészletüket egy adott határidő előtt kell befizetniük.

Amennyiben egymás után, sorozatosan több törlesztőrészletet időben befizetnek, egyre magasabb szinte kerülnek a hűségprogramban. Minél magasabb szinten vannak, annál jobb jutalmakat kapnak. Többek között havi nyereményjátékokba kerülhetnek be és bónuszokat kaphatnak újonnan meghívott felhasználók után.

A kezdeményezés célja, hogy az időszerű hiteltörlesztés jutalmazásával fokozza ügyfelei elkötelezettségét és javítsa pénzügyi felelősségvállalásukat.

“A Payment Streaks funkciót úgy terveztük, hogy jutalmazza a fogyasztókat a pénzügyi felelősségvállalás iránti elkötelezettségükért. Tisztában vagyunk azzal, hogy az időszerű törlesztés mennyire fontos a bizalom és a hitelesség építésében. A Payment Streaks program ösztönzi és elismeri felhasználóinkat a fizetési kötelezettségeik teljesítése iránti elkötelezettségükért.”

Charlie Youakim, vezérigazgató és társalapító, Sezzle

A hiteltörlesztés játékosításának előnyei és hátrányai

Több előnye is van a Sezzle újításának:

  • Fokozott felhasználói elkötelezettség: A játékosítás színesebbé teszi a felhasználók interakcióját a Sezzle-lel, amelynek köszönhetően az adósságtörlesztés folyamata kevésbé ijesztő és kifizetődőbb lesz.
  • Az időszerű törlesztés elősegítése: A Sezzle az időben történő befizetések jutalmazásával a felhasználókat a gyors fizetésre ösztönzi, ami még hitelképességüket és pénzügyi szokásaikat is javíthatja.
  • Ügyfélhűség: A többszintű jutalmazási rendszer elősegíti a Sezzle platform iránti mélyebb hűséget, ami potenciálisan támogathatja a felhasználók megtartását.

Ugyanakkor néhány hátrányra is fel kell hívni a figyelmet:

  • A félreértelmezés kockázata: A felhasználók a gamifikációt a magasabb szintek eléréséhez szükséges nagyobb kiadásokra való ösztönzésként értelmezhetik, ami esetleg pénzügyi meggondolatlansághoz vezethet.
  • Adósságspirál probléma fokozása: A megkezdett sorozatok folytatásához való kötődés tovább erősítheti a BNPL-piacon egyébként is fennálló adósságspirál problémát, amely a hitelek további hitelekkel való törlesztését takarja.
  • Potenciális függőség: Fennáll annak a veszélye, hogy a felhasználók túlzottan függővé válnak a jutalmazási rendszertől, ami a pénzügyi felelősségvállaláson túlmutató motivációt jelenthet a fizetések teljesítéséhez.

(Forrás: GlobeNewswire)

(Címlapkép: Depositphotos)

BNPLbuy now pay laterbuy-now-pay-laterfizetésgamifikációhitelsezzletörlesztés