Egyre nehezebb tőkebefektetést találni az agritech szektorban

A kockázati tőkebefektetések jelentős csökkenése volt megfigyelhető 2023-ban, amely nehezíti az agritech szektor résztvevőinek fennmaradását.

A PitchBook adatai szerint az agritech szektorba érkező befektetések összege 2022-ben 11,8 milliárd dollárról 2023-ban 7,1 milliárd dollárra csökkent, ami 40 százalékos visszaesést jelentett. Az beltéri gazdálkodás volt az egyik terület, ahol a friss források elmaradása különösen súlyos volt, 2 milliárd dollárról kevesebb mint 500 millió dollárra esett a beáramló összeg.

Az első jelek arra utalnak, hogy a piac zsugorodása serkentette az összeolvadási piacot 2024-ben. A negatív trendre válaszul a startupoknak fenntarthatóbb üzleti modelleket kell kialakítani.

Új szereplők

Mindeközben új szereplők is megjelentek a piacon, a technológiai vállalatok. Mivel az adatgyűjtés és elemzés egyre kritikusabb szerepet tölt be a mezőgazdaságban, ezen cégek egyre népszerűbbé válnak. Ezt a környezetvédelmi szabályozás mennyiségi és minőségi fejlődése is gyorsítja.

Ali Al Suhail, a Londoni székhelyű befektetési bank, a DAI Magister alelnöke szerint az agritech vállalatok értékének éles csökkenése miatt mind a már érettebb, mind az induló vagy életciklusuk elején járó vállalkozások nehézségekkel néznek szembe 2024-ben. Ezeknek a társaságoknak alternatív utakon kell újratervezni stratégiájukat. Továbbá új partnerségeket kell keresni vagy befektetőket kell vonzani.

Új kihívások

Ahhoz, hogy a megfelelő vevőket vonzzák, Al Suhail szerint: az agritech vállalatoknak egyszerűsíteniük kell az üzeneteiket, világossá kell tobánná tenniük a befektetőknek a szektoron belüli különleges kihívásokat és lehetőségeket. 

A precíziós gazdálkodást folytató vállalatoknak például a technológiai szinergiákat kell hangsúlyozniuk annak érdekében, hogy felkeltsék a technológiai cégek érdeklődését. A szektor más vállalatai más típusú vevőkre összpontosíthatnak. A gazdák számára fintech megoldásokat kínáló a vállalatoknak a pénzügyi menedzsment képességeiket kell bemutatniuk ahhoz, hogy vonzó célpontjai legyenek a szegmens iránt érdeklődő befektetőknek.”

(Forrás: VerticalFarmDaily)

(Címlapkép: Depositphotos)

befektetésfintech