Ismét elsők a fintech startupok az Egyesült Királyságban

Ismét a fintech cégek vonzották a legtöbb tőkét az Egyesült Királyság startup szektorában a HSBC és a Dealroom friss Innovációs beszámolója szerint.

A fintech startupok 2024 első negyedévében, összesen 1,4 milliárd dollárt gyűjtöttek, amivel a szektor visszaszerezte első helyét az energiaipartól. Ehhez néhány jelentős összegű tőkebevonás is hozzájárult. Ilyen volt például a Monzo 340 millió fontos (nagyjából 423,8 millió dollár), a Flagstone 108 millió fontos  (nagyjából 134,6 millió dollár) és a PPRO 73 millió fontos (nagyjából 91 millió dollár) forrásbevonása.

A félvezetők és kvantum-számítástechnika olyan területek a jelentés szerint, amelyek kiemelkedő támogatást élveztek, és az Egyesült Királyság tech térképének vezető tőkebefogadóivá váltak 2024 első negyedévében. 

Ezek az ágazatok gyakran tudományos központokban működő startupokon keresztül vonzottak befektetést. ACambridgeben székhellyel rendelkező cégek például együttesen 314,7 millió dollárt gyűjtöttek az időszak alatt. Az Oxfordban találhatók 300 millió dollár friss forráshoz jutottak. 

Az Egyesült Királyságban összesen 3,9 milliárd dollár tőkét vontak be a startupok 2024 első negyedévében.

Egyre kiegyenlítettebb a piac

Bár London a bevont kockázati tőke volumene alapján megőrizte pozícióját az Egyesült Királyság és Európa fővárosaként, a finanszírozás egyre inkább megoszlik ugyanakkor az ország különböző innovációs központjai között.

A jelentés kiemeli, hogy Edinburgh (406 százalék), Brighton (209 százalék) és Cambridgeshire (59 százalék) is jelentős növekedést tapasztalt a kockázati tőkebefektetésekben az előző évhez képest. Számos vállalat szerzett jelentős finanszírozást ezekben a városokban. Ilyenek például az edinburghi videojáték-fejlesztő, a Build a Rocket Boy, a brightoni gyógyszerkutatási vállalat, az Enterprise Therapeutics és a cambridgei kvantumszámítógép-fejlesztő, a Quantinuum.

Vezető pozícióban a szigetország

Az Egyesült Királyság továbbra is az elsődleges európai célállomás az innovatív startupok számára. 2024 első negyedévében a brit startupok közel annyi tőkét (1,7 milliárd dollárt) gyűjtöttek, mint német és francia társaik együttvéve (2,3 milliárd dollárt).

Globális szinte az Egyesült Királyság továbbra is harmadik helyen áll a tőkebefektetések volumene alapján, az USA és Kína mögött, megelőzve Indiát.

A szigetországba irányuló kockázati tőkebefektetések több mint fele nemzetközi forrásokból származik, ami a jelentés szerint jól mutatja az ország státuszát a globális színtéren. A 39 százaléka az Egyesült Államokból, 36 százaléka belföldről érkezik. Emellett Európa részesedése 12, Ázsiáé 10 százalék.

(Forrás: Fintech.eu)

(Címlapkép: Depositphotos)

fintechstartuptőkebevonás