Szénmegkötési programot indít a HeavyFinance Ukrajnában

A litván HeavyFinance klímatechnológiai vállalat, 300 ezer hektárnyi nyugat- és közép-ukrajnai mezőgazdasági területet vont be szénmegkötési programjába. A térségben regeneratív földművelésre állnak át. A talajmegújító gazdálkodás eredményeként elnyelt, illetve megtakarított szén-dioxid-kibocsátás  révén megszerzett talajalapú karbonkrediteket  pedig értékesítik.

A 300 ezer hektáros (741 ezer futballpálya méretének megfelelő) területet szén-dioxid-megkötési képessége miatt választották. Ezen a földterületen eddig gabonaféléket, köztük búzát, árpát és kukoricát termeltek, ami a jövőben is így marad, de az elmúlt ötven év rendkívül talajromboló mélyművelése helyett regeneratív módszerre állnak át. 

Az új program segítségével a résztvevők nem csak környezetvédelmi célokat követnek, hanem komoly pénzügyi forrásokat is bevonhatnak, mivel a talajmegújító gazdálkodás révén megszerzett karbonkreditek a piacon értékesíthetők. (A karbonkredit vagy szén-dioxid-kredit egy tanúsítvány egy tonna szén-dioxid elnyeléséről vagy kibocsátásának megtakarításáról.) 

Erre a területre több nemzetköz cég is felfigyelt az utóbbi időben, közöttük például a Nestlé is. A hasonló vállalatokkal való együttműködés keretein belül a helyi gazdák komoly támogatásokhoz is juthatnak.

Partnerség az Agsolcoval és a Carbon Credit Ukraine Programmal

A HeavyFinance az ukrán mezőgazdasági vállalattal, az Agsolcoval és annak Carbon Credit Ukraine programjával együttműködve teszi lehetővé az átállást. Ez a vállalat az egyetlen Európában, amely helyszíni talajszén-méréseket végez és több mint 3000 mintavételt tervez júliusban Ukrajnában. A vállalat 2025 végére Európában több mint egymillió tonna szén-dioxid-kibocsátást  tervez megtakarítani.

Nemzetközi szabványoknak megfelelő tanúsítvány

A HeavyFinance műholdas adatokat és laboratóriumi mintákat, valamint nemzetközi agronómusok segítségét használja a talajban megkötött szén mennyiségének mérésére. A megkötött szén mennyiségét független szervezetek mérhetik és adhatnak ki erről tanúsítványt, amely alapján a gazdák karbonkrediteket kapnak. A HeavyFinance tanúsítványa megfelel egyebek mellett a világ legnagyobb önkéntes szén-dioxid-kredit tanúsítója, a Verra és az EU szabványainak is.

Amint a gazdálkodók megszerezték a karbonkrediteket, a bankok segíthetnek ezek értékesítésében. A kreditpiacok dinamikusak és az árak a kereslet és kínálat függvényében változnak.

A bankok közvetítő szerepet tölthetnek be a potenciális vásárlók, mint például nagyvállalatok vagy kormányzati szervezetek és az eladók között. Így a banki szakértelem segíthet a gazdálkodóknak a legjobb piaci árak elérésében.

A regeneratív gazdálkodás támogatása

Laimonas Noreika, a HeavyFinance vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy stratégiai piacokat választottak ki, amelyeket helyi oktatási programokkal és a kiemelkedő mezőgazdasági szakemberek és talajkutatók közreműködésével biztosított tanácsadással gyorsan akarnak meghódítani. 

A következő lépések

A cég egyébként a közelmúltban egy 50 millió eurós tőkealap elindítását jelentette be, amelyhez az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) 20 millió eurós kötelezettségvállalása kapcsolódik. Az alap célja, hogy segítse az európai mezőgazdasági termelők áttérését a regeneratív gyakorlatra.

Az Agsolcoval kötött partnerség révén a HeavyFinance 2024 végéig további 500 ezer hektárt kíván a programba bevonni Ukrajnában. Roman Osadchiy, az Agsolco Ukrajna vezérigazgatója szerint ez izgalmas lehetőség a helyi gazdálkodók számára, hogy részt vegyenek a szén-dioxid-megkötési programban. Sokan már elkezdték az átállást a talajmegújító gazdálkodásra, így ez kiváló lehetőség arra, hogy hozzájárulásjanak a klímavédelemhez és felgyorsítsák a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok elterjedését.

(Forrás: AgriBusinessGlobal)

(Címlapkép: Depositphotos)

carbon creditfintechregeneratív gazdálkodásUkrajna