Bekebelezhetik az ígéretes céget

Piaci értesülések szerint tárgyalásokat folytat a JPMorgan és a Freetrade egy esetleges felvásárlásról. A világ egyik legnagyobb bankja vélhetően az egyesült királyságbeli jelenlétét erősítené meg a neobróker felvásárlásával.

November vége fele olyan hírek jelentek meg, melyek szerint tanácsadók bevonásával próbál dönteni jövőjéről a Freetrade. Állítólag egy újabb befektetési kör mellett egy másik fintech startuppal való összeolvadás, valamint a cég eladása is felmerült. A legutóbbi értesülések szerint a JPMorgan érdekelt lehet egy akvizícióban.

A Freetrade egy jutalékmentes kereskedési és befektetési platform az Egyesült Királyságban, amely főleg devizaváltásból és feliratkozási csomagokból generálja bevételeit. A cég szárnyalásához nagyban hozzájárult a koronavírus-járvány során robbanásszerűen megnövekedett kereskedési igény a lakossági befektetők részéről. Most azonban teljesen más időket élnek a tőzsdék.

Több mint egy éve kezdett lakossági szolgáltatásokat nyújtani a JPMorgan az Egyesült Királyságban. A Chase márkanév alatt egy digitális bankot üzemeltetnek jelenleg az országban, amely már most nagy sikereket ér el. Egy év alatt már több mint 1 millió ügyféllel és 10 milliárd fontnyi betéttel rendelkezik a bank. A Freetrade felvásárlása feltehetően a Chase-projektet erősítené – már ha lesz belőle bármi is.

Van értelme az ügyletnek?

A Freetrade idén arról számolt be, hogy már 1,3 millió ügyfele van az Egyesült Királyságban. Emellett a kezelt vagyona meghaladta az 1 milliárd fontot. Tavalyi bevétele azonban csak 15 millió font volt, amit főleg devizaváltásból és feliratkozási csomagokból szedett be.

A Robinhooddal ellentétben a Freetrade etikai megfontolásból nem árusítja ügyfelei kereskedési adatait, és ezért komoly pénzektől esik el. Így a felvásárlásával a Chase egy jelentős ügyfélbázishoz férhetne hozzá, ami segítheti terjeszkedését a szigetországban, de más szempontból nem járna előrébb.

Tavaly a JPMorgan már felvásárolt egy brit vagyonkezelő startupot. A Nutmeg egy robot-tanácsadó cég, amely az akvizíció idején 140 ezer ügyféllel és 3,5 milliárd kezelt vagyonnal rendelkezett. Így a vagyonkezelési kompetenciák már megfelelően le vannak fedve a banknál.

Az esetleges ügyfélakvizíció miatt pedig nem feltétlenül éri meg nyélbe ütni az üzletet. A Freetrade az év elején 700 millió fontos értékeltség mellett akart tőkét bevonni. Ez egy óriási árcédula egy olyan cégért, amely 15 millió font bevételt tudott csak termelni egy év alatt. Érdekes, hogy a Reuters értesülési szerint a Nutmeg ára is 700 millió font volt, azonban tavaly a befektetők jelentősen túlértékelték a szektor vállalatait. Egy hasonló cégért valószínűleg nem fizetne ki újra egy hasonló összeget a JPMorgan.

(Forrás: Sky News)

(Címlapkép: Freetrade)

bankChasefelvásárlásfintechfreetradeJPMorgan